Öğrenci Kariyeri Banner

Anadoluda Bir Barış Kraliçesi: Puduhepa

Anadoluda Bir Barış Kraliçesi: Puduhepa

Eski çağlarda, yaşadığımız bu topraklar üzerinde, bilge ve sözleri herkes tarafından değer görülen bir kadın yaşardı. Yaklaşık 3300 yıl önce Anadolu'da doğan ve büyüyen bu güçlü kadının tarihteki yeri sadece o çağlarla sınırlı kalmamış ve günümüze de ışık tutmuştu. İşte bu kadın Hitit İmparatorluğu'nun Kraliçesi Puduhepa idi. Peki kim bu Kraliçe Puduhepa? Biraz yakından tanıyalım.

pudu

Puduhepa, MÖ 13. yüzyılda günümüzdeki yeri Çukurova çevresi olan Kizzuwatna'nın Lawanzantiya kentinde doğdu. Hititliler döneminde her şehrin bir tanrıçası bulunuyordu. Babası ise kentin tanrıçası İştar'ın rahibiydi. Burada kentin önde gelen ailelerinden birine sahip seçkin bir hayat sürüyordu. Yıldızlara bakıp, hayaller kurmayı severdi. Bir gün Hitit İmparatorluğu'nun kralı III.Hattuşili, Mısırlılara karşı gerçekleştirilen Kadeş Savaşı'ndan dönmekteydi. Bu sırada Lawanzantiya'ya gelen kumandan burada Puduhepa ile tanıştı. Bazı kaynaklara göre III.Hattuşili rüyasında İştar'ın rüyasında Puduhepa ile evlenmesi için bir işaret gönderdiği söylenir. Ne var ki bunun sonucunda evlendiler ve Puduhepa o zamanki kraliçe yani Tavananna unvanı aldı. Bilindiği üzere Hititlerde Tavanannalar kraldan sonra en yetkili kişi konumundadırlar. İşte Kraliçe Puduhepa'nın hikayesi buradan sonra şekilleniyor

                “Ben Puduhepa. Kimseler bilmezken ben okuyacağım. Bilge insanlar gibi ben de yazacağım. Büyük insanlar gibi düşüneceğim. Yoluma çıkan engelleri aşacağım. Yıldızlar şahidim, sözüm söz olsun.”

Hitit İmparatorluğu en güçlü ve en etkili zamanlarının yaşandığı III.Hattuşili döneminde, bunların gerçekleşmesinin arkasındaki en önemli etkenlerden biri Puduhepa'nın elinde bulundurduğu yetkileri zekice kullanmasıydı. Puduhepa, gerçekleştirdiği çoğu devlet işlerini kraldan bağımsız olarak yaptı. O dönemin neredeyse hiçbir kadınında bulunmayan yeteneklere sahip olan bu kraliçe, dul ve çocuklu kadınları korudu, kölelere azat edilme fırsatı verdi, öksüzlerle ilgilendi. Bunların dışında özellikle devletin dış siyasetinde önemli bir rolü vardı. Yazdığı mektuplar ile ülkeler arası ilişkileri kuvvetlendirdi. Dönemin en güçlü devleti Mısır İmparatorluğu ile mektuplaşmaları sayesinde, iki devlet arasında barışın sağlanmasına büyük katkı sağladı. Eğer Mısır-Hitit savaşının ne kadar uzun yıllar sürdüğünü düşünürsek bu başarı göz ardı edilemez. Dünyanın ilk yazılı barış antlaşması olarak tarihte yerini alan Kadeş Barış Antlaşmasının altında mührü bulunan Puduhepa, tarihte kendi mührü bulunan ilk kadındır. Bu başarısından sonra Barış Kraliçesi olarak anılan Puduhepa, tarihteki en etkili kadınlardan biri oldu.


Kadeş Antlaşması

Kadeş Antlaşması

Puduhepa’nın Mührü

Puduhepa'nın hikayesi yaşadığımız Anadolu topraklarında yüzyıllar önce yaşayan kadınların istediklerinde ne kadar güçlü ve tarihin seyrini değiştirebilecek kadar zeki olduklarını bize gösterdi.Geçmişimize dönüp baktığımızda bize cesaret veren ve şu anda bile yaptıklarından ders çıkarmamız gereken bir kadın oldu. Bazı kaynaklarda da feminizmin ilk öncüsü olarak vurgulanan Puduhepa, ne olursa olsun bize yaptıklarıyla günümüze ışık tuttu. Hatta Puduhepa'dan ilham alınarak, çocuklara kendi topraklarımızdaki kadın kahramanlarının varlığının aşılanması ve öğretilmesi amacıyla kurulan Puduhepa ve Kız Kardeşleri Projesi ile el yapımı bez bebekler, kitaplar satılıyor. Elde edilen gelir sayesinde kız çocuklarının eğitimine katkı sağlanıyor. Aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz.

Puduhepa ve Kız Kardeşleri Projesi Linki
Puduhepa'nın Şarkısı  

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Melis Keşen tarafından oluşturulmuştur.

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

1 Yorum

  • Sedanur Karakoç

    Bu konugla ilgili Barış Özcan'ın videosunu da izlemenizi tavsiye ederim🍃

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.