Öğrenci Kariyeri Banner

Alzheimer Hastalığını 10 Yıl Önceden Tespit Edebilen Yapay Zeka!

Alzheimer Hastalığını 10 Yıl Önceden Tespit Edebilen Yapay Zeka!
Yıllarca emek harcayıp tecrübe edinerek oluşturduğunuz zihin sarayınızın hızla çöküşü olarak betimleyebileceğimiz alzheimer hastalığı için sevindirici bir haber geldi!

IMG_0361

Alzheimer tedavisi için çalışmalar olanca hızıyla sürdürülse de ne yazık ki dönüşü olmayan bir hastalık olarak biliniyor. Sinsi bir hastalık olan ve yavaş yavaş başlayan unutkanlıklar, günlük rutinler, anılar, hafızada kayıtlı telefon numaraları bir bir siliniyor ve zihin sarayınızın duvarları birer birer yıkılmaya başlıyor. Hem hastalığı yaşayan hem de hastayla ilgilenen için çok zor ilerleyen bir sürece neden olan alzheimer, “yaşamayı unutturan” bir hastalık olarak da tanımlanıyor.

Erken teşhis, hastalıktan kurtulabilmenizi sağlamasa da bu zorlu süreci yavaşlatabilir, belki de durdurabilir. Dünya çapında birçok araştırmacı alzheimer hastalığını olabildiğince erken tespit edebilmenin yollarını arıyor. Erken teşhis için bazı araştırmacılar kan ve beyin-omurilik sıvısı testlerine odaklanırken, bazıları ise beynin işlevselliğini ölçebilen dijital kalem gibi araçlar geliştirmek için çalışmalara başladılar. İtalya’daki Bari Üniversitesi araştırmacıları alzheimer hastalığını, daha belirtileri ortaya çıkmadan teşhis edebilecek bir yapay zeka algoritması geliştirdiler.

Erken Teşhis Algoritmasının Testlerine Başlanıldı.

IMG_0364

Alzheimer hastalığını erken teşhis edebilmek için çalışmalara başlayan Nicola Amoroso ve Mariana La Rocca adındaki Bari Üniversitesi araştırmacıları; hastalığın neden olduğu, beyindeki yapısal değişiklikleri anlayabilmek adına, öğrenme algoritmasına sahip bir makine geliştirmeyi başardılar.
İlk olarak 38’i alzheimerlı ve 29’u sağlıklı olmak üzere toplamda 67 MR taraması test edildi. Tamalar daha sonra Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Alzheimer Hastalığı Nörogörüntüleme Girişimi veri tabanına gönderildi.

Algoritma, Alzheimer’ı 10 Yıl Önceden Tespit Edebiliyor!

IMG_0363

Buradaki araştırmacılar ise taramaları küçük bölgelere ayırıp, yapay zeka ile parçalar arasındaki nöronal bağlantıyı analiz ettiler. Sonrasında 148 özneli beyin tarama işlemine tabi tutarak, algoritmayı test ettiler. Testin sonucunda 52’si sağlıklı, 48’i alzheimer hastası ve 48’inde hafif bilişsel bozukluk ortaya çıktı. Hafif kognitif bozukluk olan hastalarda, 2.5 ila 9 yıl içerisinde alzheimerın gelişebileceği biliniyor.

Yapay zeka, alzheimerın %86’sını teşhis edebildi. Fakat daha önemlisi, erken safhalarda %84 oranında hafif kognitif bozukluğu tespit edebilmesiydi. Henüz belirtiler ortaya çıkmadan yapılabilen bu tespit, alzheimerda erken teşhisin önünü açmayı başardı.

Yapay Zeka, Alzheimerın Önlenebilmesinde Büyük Rol Oynayacak

IMG_0362

New York’taki Icahn Tıp Fakültesi’nden Patrick Hof; hastalığın klinik semptomlarına rastlamadan tam 10 yıl önce teşhis edilebilmesinin, alzheimerı önleyici tedavilerin geliştirilme sürecine “akıl almaz boyutlarda” katkıda bulunabileceğini belirtiyor.
Araştırmanın ardındaki isimlerden biri olan La Rocca ise bu tekniğin Parkinson gibi nörodejeneratif koşulların da erken teşhisine yardımcı olacağı ve “çok yönlü bir yöntem” haline geleceğini dile getiriyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.