Öğrenci Kariyeri Banner

Akıllı Şehirler ve 5 Örneği

Akıllı Şehirler ve 5 Örneği
Telefonlardı, evlerdi, arabalardı derken sahip olduğumuz her şey akıllılaşmaya başladı. Peki, yaşadığımız şehirler de akıllı olabilir mi? Dünyadaki “Akıllı Şehirler” hangileri olabilir? Gelin beraber bakalım.

1900 yılında dünya nüfusunun sadece %13’ü şehirlerde yaşıyordu. Bu oran gün geçtikçe artış gösterdi.
2007 yılında tarihte ilk kez, insan nüfusunun çoğu şehirde yaşamaya başladı.
2010 yılındaki verilere göre, dünyada nüfusu 5 milyondan fazla olan 59 metropol var ve bu sayı 2001’deki sayının %50 fazlası demek. Yapılan tahminlere göre, dünya nüfusunun %56’sı 2020’de ve %70’i 2050’de şehirlerde yaşıyor olacak.

europe-mediterranean-migration-crisis-response-situation-report-14-july-2016

Dolayısıyla kentlerin altyapılarına çok ciddi bir yük binecek. Bunun önüne geçebilmek için ekonomi, toplum, yönetim, ulaşım, çevre, yaşam, teknoloji, şebekeler gibi birçok alanda sürdürülebilir ve akıllı sistemler inşa etmek zorundayız. Buradaysa devreye “Akıllı Şehir” giriyor.

5

“Akıllı Şehir”, kent kaynaklarının verimli kullanılması için, tüm birimlerin tek bir otomasyon sistemi ile çalışarak kentin yaşam kalitesini yükseltecek bilgi ve iletişim teknolojileriyle donatılmasıdır. Akıllı bir şehir kurmanın amacı hizmetlerin verimliliğini artırmak ve kent sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için Kentsel Bilgi Sistemi'ni, Coğrafya Bilgi Sistemi'ni ve teknolojiyi kullanarak yaşam kalitesini yükseltmektir.
Gerçek zamanlı izleme sistemleri ile bütünleşmiş sensörler sayesinde veriler cihazlardan toplanır, işlenir ve analiz edilir.
Günümüzde kentlerin yaşadıkları sorunları çözmeyi ve kentlerde yaşayanların hayat kalitesini arttırmayı amaçlayan “Akıllı Şehir” çözümleri günden güne önem kazanmaktadır. Bu uygulama dünyadaki pek çok şehirde hızla uygulamaya geçmektedir.

akıllı-şehir

Akıllı sistemler şehir yaşamında ve toplumlarda davranış değişiklikleri oluşturmaktadır. Düşük karbon salınması, çevreyi koruma bilinci, daha az tüketme, kendi enerjisini üretme, ekonomilerin gelişmesine yol açma gibi teşvik edici faaliyet seçenekleri sunmaktadır.

İşte dünyada öne çıkan “Akıllı Şehirler” den bazıları:

Barselona: Düşük karbon tüketim yatırımları, mobil dünyanın göz bebeği GMS World kongresi, Akıllı şehir fuarı, halka açık Wi-Fi, kendine yeten enerji yatırımları ile akıllı şehir konseptinde ilk sırada yer alıyor.

Londra: Sürdürülebilirliğe yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Şehirdeki trafik sıkışıklığına karşı trafik vergisi alınıyor. Şehirde bunun yanın sıra Avrupa‘nın en büyük kablosuz ağı konusunda Telekom Operatörü O2 Mobile ile çalışılıyor.

Singapur: Şehrin yaygınlığı sağlanan akıllı kutular ve fiber optik kablolar ile şehir ve vatandaş hakkında oluşan tüm gerçek zamanlı veriler biriktiriliyor. Mükemmel toplu ulaşım, kişisel ulaşım araçlarına verilen öncelik, yüksek yeni araç vergileri ve elektronik yollar ile temiz ve organize şehir konumundadır. Şehir ve yönetim servislerinin 98% ‘i çevrimiçi halka sunulmaktadır. Şehir büyük ölçüde yeşil binalardan oluşmaktadır.

Viyana: Viyana Akıllı Şehir vizyonu 2050, yol haritası 2020 ve eylem planı 2012-2015 gibi çalışmaları devreye alarak akıllı şehir olma yolunda 100 tane aktif projeleri bulunuyor. Elektrikli araç istasyonu (440 adet) sayısında en önde gelenlerden. Bisiklet ve araç paylaşımı ile dünyada sadece vatandaşına değil ziyaretçilerine sunma yönüyle öne çıkıyor. Vatandaşlarına kişisel güneş enerjisi yatırımı yapmaya teşvik ediyor.

Kopenhag: Şehirde 2025 yılına kadar karbon ayak izine “0” seviyesine indirme çabaları ve yenilenebilir enerji yatırımları ile iklim değişim başarı endeksinde ilk sırada yer alıyor. Bu amaçla da, şehir nüfusunun şu an ulaşım için 40% oranında bisikletten faydalanması gösterilebilir. Ulaşımdaki Akıllı şehir teknolojileri ve akıllı trafik işaretleri ile sürekli toplu taşımalara yol veriyorlar.

Kaynak 1 2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.