Öğrenci Kariyeri Banner

Akıllı Şehir Quayside ile Tanışmaya Hazır Mısınız?

Akıllı Şehir Quayside ile Tanışmaya Hazır Mısınız?
Akıllı telefonlardan tutun da akıllı teknolojik aletlere kadar "akıllı" olan her bir ürünle tanışmıştık. Peki akıllı şehirler? Gelin tanışmadan önce  akıllı şehir de neymiş, nereden icap etmiş birlikte bakalım. Gittikçe artan nüfusla birlikte, var olan enerjinin ihtiyaçları karşılayamaması ve çevre kirliliği gibi düzeni bozacak sorunların artmasına yönelik çıkmış aslında bu fikir.

bv_img3

Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak yaşam kalitesini arttırmayı amaçlayan katılımcı ve sürdürülebilir bir kentin gerçek olmasını isteyen birtakım girişimcilerin işe koyulmasıyla akıllı şehir teknolojimiz başlamış. Avrupa Parlemontosu, "Akıllı Yönetim", "Akıllı İnsanlar" ,"Akıllı Yaşam","Akıllı Ulaşım","Akıllı Ekonomi","Akıllı Çevre" özelliklerinden en az bir ya da daha fazlasını ele alan şehirlerin akıllı şehir konseptine girebileceğini söylüyor.

503516-1024x683

Alphabet'in yan şirketi Sidewalks Lab da bu teknoloji için kolunu sıvamış. Kanada'nın başkenti Toronto'da hazırlıkları başlatılan projenin, şehrin doğu tarafındaki sahil şeridinde 3.5 kilometrelik bir alanda yapılması bekleniyor. İlk etapta su kenarında 48 bin  500 metrekarelik alanı bir dizi "akıllı" teknoloji için işleyen laboratuvara dönüştürecek. Şehirle ilgili 196 sayfalık doküman yayımlayan Sidewalk, dokümanda yüksek hızlı feribotlardan, otonom otobüs ve taksilerden, çöp toplayan robotlardan, mevsimlere göre değişen parklardan ve bunun gibi birçok fütüristik gelişmelerden bahsediyor.

07a75bec78a08bb0a7fbf634ec380980af3c1584

Kurulacak şehrin nasıl olacağına dair soru işaretlerinin giderilmesi  adına şirket  çizimler paylaştı. Fakat bu çizimler sadece konsept değil, gerçek hayattaki  kentsel dönüşüm örneklerini barındırıyor. Quayside adını alacak ve sahip olacağı yüksek teknoloji ile dikkat çekecek akıllı şehirde birçok sensör ve kamera ile yayalar, trafik, altyapı ve kirlilik hakkında bilgi toplanması planlanıyor.

Sidewalk-Labs-988x400-815x400

Özel hayatın gizliği için şirket  video kayıtlarını izlemek yerine sadece ölçümleri takip edeceğini belirtti.Devlet başbakanı  Justin Trudeau de projeyi ilgiyle karşıladı hatta  “Quayside’da inşa edilecek teknolojilerin şehir hayatının kalitesini artırması bekleniyor. Evler daha ucuz olacakken, toplu taşıma daha rahat hale gelebilir” açıklamalarıyla projeye destek verdiğini belirtti.

Özel İçerik: Emine Kaya

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.