Öğrenci Kariyeri Banner

Ai Weiwei ve Çiçekleri

Ai Weiwei ve Çiçekleri
Duymayanlar içi Ai Weiwei; 1957 doğumlu sanatçı, mimari tasarımcı, küratör ve aktivist.
Çin hükümetinin demokrasi ve insan hakları konularında duruşlarını her daim açık bir dille eleştirir, işlerine taşır. 2008 Siçuan Depremi'inde yıkılan ve çok sayıda ölüme sebebiyet veren devlet okullarının inşaatı ve kullanılan yetersiz malzemeleri kamuoyu ile paylaştı. 3 Nisan 2011'de Pekin Havalimanı'nda Çin hükümeti tarafından vergi yolsuzluğu suçlamasıyla tutuklanıp 22 Haziran 2011'de salıverildi.

"Hayal et bir gün, etrafındaki nefret dolu dünya çöktü. Ve bunun sebebi duruşun, sözlerin, eylemlerindi. Bu seni heyecanlandırır mıydı?" -Ai Weiwei

1997'de kurulan ve ortağı olduğu China Art Archives & Warehouse (CAAW) da sanat yönetmenliği yapmaktadır. Pekin'de bulunan bu çağdaş sanat arşivi ve deneysel galeri, Çin Halk Cumhuriyeti'nde üretilen deneysel sanat formlarının üretimi, sergilenmeleri, ülke içinde ve dışında tanıtılmasına çalışmaktadır. İçinde bulunduğu bina 2000 yılında Ai Weiwei tarafından tasarlanmıştır.

Özgürlük İçin Çiçekler

flowers_790x445

Şu anda ise Sakıp Sabancı Müzesi’nde eserleri sergileniyor. Sergi için talep çok yoğun ve gidenler ise büyülenmiş bir şekilde ayrılıyorlar oradan.
Ai Weiwei’a ait en çok dikkatimi çeken eser ise Özgürlük İçin Çiçekler oldu. Sanırım hikâyesinden kaynaklanıyor.
‘’Jingdezhen fırınlarında üretilen Tomurcuklar, İçi Çiçek Dolu Porselen Bisiklet Sepeti ve Çiçekli Tabak adlı çalışmalar, günlük bir eylemi belgeleyen imgeleri içeren Çiçekli adlı duvar kâğıdıyla vurgulanmaktadır. Ai’ın 2011 yılında tutuklanması ve 81 gün kimseye haber verilmeden alıkonmasının ardından pasaportuna da el konulmuş ve Beijing’deki stüdyo evinin çevresine gözetim kameraları yerleştirilmişti. Ai, buna tepki olarak 30 Kasım 2013’te, pasaportu iade edilinceye kadar her gün stüdyosunun dışındaki bisikletinin sepetine bir demet taze çiçek yerleştireceğini açıkladı. Çiçeklerin fotoğraflarını çekti ve bunları web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında paylaştı. Ai’ı destekleyenler de bu fotoğrafları #FlowersForFreedom (özgürlük için çiçekler) etiketiyle paylaştı. Sanatçının pasaportu iade edilince 22 Temmuz 2015’te projeye son verildi.’’

Ai-Wei-Wei-Never-Sorr_790x445

Cesaretiyle ve dik duruşuyla dikkatleri üstüne çeken sanatçı hakkında Ai Weiwei: Never Sorry isimli bir belgesel de bulunuyor. Belgeselde "Nasıl bu kadar korkusuz olabiliyorsunuz da böyle muhalefet edebiliyorsunuz?" sorusuna, "Asıl korkak olan benim, böyle giderse neler olabileceği beni korkutuyor." şeklinde cevap vermiştir.
Sergide Ai Weiwei ile alakalı birçok kesit bulunuyor. İster istemez bu asi ruha karşı bir çekim hissetmeye başlayacaksınız. Sonrasında farkında olmadan yörüngesine dahil olacaksınız. Çok geç olmadan ziyaret etmeniz dileğiyle.

Özel İçerik: Tuğçe Parlak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.