Öğrenci Kariyeri Banner

Afrika Dışındaki En Eski İnsan Fosili Bulundu!

Afrika Dışındaki En Eski İnsan Fosili Bulundu!
Bilim insanları Afrika’nın dışında bulunan en eski modern insan fosilini keşfetti. Buluş Afrika'dan çıkış ve evrim konularında çok önemli yeni bilgiler sağlıyor.

Karmel Dağı’ndaki Misliya Mağarası’nda, Afrika dışında bulunan en eski insan fosilinin keşfedildiği belirtildi. Uluslararası bir araştırma ekibi, İsrail’in Hayfa bölgesinde bulunan Karmel Dağı’ndaki Misliya Mağarası’nda şimdiye kadar Afrika’nın dışında bulunan en eski modern insan fosilini keşfetti. Bulgular, modern insanın Afrika’yı düşünülenden en az 50 bin yıl daha önce terk ettiğini gösteriyor.

Bunun fazlasıyla heyecan verici bir keşif olduğunu belirten Binghamton Üniversitesi’nden antropoloji profesörü Rolf Quam, “Bulgular, insanlığın Afrika’dan, eskiden inandığımızdan çok daha önce göç ettiğinin en açık delilini oluşturuyor. Bu aynı zamanda, modern insanların potansiyel olarak diğer arkaik insan gruplarıyla daha uzun bir zaman döneminde buluşup etkileşime girdiği anlamına geliyor. Dolayısıyla biyolojik ve kültürel alışveriş için daha fazla olanakları olmuştu” diyor.

Arkeofili’nin haberine göre, birkaç dişi yerinde olan bir üst çene kemiğinden oluşan fosil, İsrail’de birçok tarih öncesi mağaranın yer aldığı Karmel Dağı’ndaki Misliya Mağarası’nda bulundu.

the_old_human_fossil

200 BİN İLA 175 BİN YIL ÖNCESİNE AİT

Arkeolojik kalıntılara ve tabakalara uygulanan çeşitli tarihleme teknikleri ve fosilin kendisi, çene kemiğinin 200 bin ila 175 bin yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor. Bu da, modern insanların Afrika’dan göç ettiği tarihi en az 50 bin yıl daha geriye çekiyor.

Araştırmacılar, mikroCT taramalarına ve 3 boyutlu sanal modellere dayanarak fosil kalıntılarını analiz etti ve Afrika, Avrupa ve Asya’daki diğer hominin fosilleriyle karşılaştırdı.
Araştırmanın yazarlarından Quam, “Misliya fosilindeki anatomik ayrıntıların tamamı modern insanlarla tamamen uyumlu olsa da, bazı özellikler Neandertaller ve diğer insan gruplarında da bulunuyor. Bu çalışmadaki zorluklardan biri de, Misliya’da, sadece modern insanlarda bulunan özellikleri belirlemekti. Bunlar, Misliya fosilinin hangi türü temsil ettiğinin en net işaretini sağlayan özelliklerdir” diyor.

Arkeolojik kanıtlar, Misliya Mağarası sakinlerinin büyük avların peşinde koştuğunu, ateşi kontrol edebildiğini ve Afrika’daki en eski modern insanlarınkine benzer şekilde Erken Orta Paleolitik taş alet takımı ile ilişkili olduklarını ortaya koyuyor.

human_fossil

EVRİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Araştırmacılar, modern insanların eski fosilleri Afrika’da bulunmakla birlikte, modern insan göçünün Afrika dışına çıkma zamanı ve rotaları, kendi türümüzün evrimini anlamak için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Ortadoğu bölgesi, Pleistosen sırasında hominin göçlerinin önemli bir koridorunu temsil ediyor ve hem modern insanlar hem de Neandertaller tarafından farklı zamanlarda mesken edinilmişti. Misliya’nın sağladığı kanıtlar, Antik DNA’ya dayanarak yapılan ve modern insanın Afrika’dan 220 bin yıl öncesindeki göçlerini öneren daha önceki araştırmalarla da uyumlu. Yakın zaman içinde Asya’da yapılan birkaç arkeolojik keşif de bölgedeki modern insanların ilk ortaya çıkış tarihini geri çekiyordu.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.