Öğrenci Kariyeri Banner

Adım Adım Erteleme Huyunuzdan Kurtulun!

Adım Adım Erteleme Huyunuzdan Kurtulun!
Hepimiz zaman zaman yapmamız gereken işleri vaktimiz varken yapmaktansa, aktarabileceğimiz en ileri tarihe aktarmaya çalışırız. Boş zamanımız varken ders çalışmaktansa kendimizi akşam çalışacağımıza ikna eder, teslim etmemiz gereken ödevi son anına kadar bekletiriz. Herkeste az ya da çok bir bekletme huyu vardır. Çok fazla iş ya da okul yoğunluğumuzun olmadığı zamanlarda, bu huy bizi çok fazla etkilemese de, özellikle sınav haftaları gibi her boş vaktin değerli olduğu dönemlerde, ertelemek bizi olumsuz etkileyebiliyor. Normal bir insan bir yılda, bir şeyleri erteleyerek, ortalama olarak 55 gününü kaybediyor. Peki, sınav haftasında ertelemekten nasıl kurtulabiliriz?

todo_790x445

Her şeyden önce yapmanız gerekenleri, bunları yapmanız gereken tarihlerle birlikte yazmak. Yakın tarihli yapmanız gerekenleri önem sıralarına göre kendi içlerinde de sıralayabilirsiniz. Hazırlayacağınız bu liste sayesinde yapmanız gerekenleri eksiksiz bir şekilde göz önünde bulundurabilir, böylece önceliklerinizi doğru şekilde belirleyebilirsiniz. Ayrıca yapmanız gerekenleri önceden organize ettiğiniz için bir şeyleri eksik yapma ya da unutma riskinizi de minimuma indirebilirsiniz.

parts_790x445

Her zaman büyük bir görevi küçük parçalara bölün. Örneğin, eğer sınavda bir konunun tamamından sorumluysanız, bu konuyu bir oturuşta bitirmeye çalışmaktansa birkaç farklı alt başlığa ayırırsanız, hem konuyu detaylarıyla öğrenebilirsiniz hem de öğrenmenizi zamana yaydığınız için çok daha az yorulursunuz. Büyük bir görevi küçük parçalara bölmek, özellikle görevin büyüklüğü ve alacağı zamanın fazlalığının gözünüzü korkuttuğu zamanlarda yaptığınız ertelemeleri önler. Ders başında uzun süre oturmayı sevmiyorsanız ya da dikkatiniz çok çabuk dağılıyorsa, yine bu yöntem yapmanız gerekenleri daha verimli tamamlamanız için size yardımcı olabilir.

hard_790x445

Her zaman yapmanız gerekenlerden sizi daha fazla zorlayacak olanlara öncelik tanıyın. Eğer zor olanları sona bırakıp, kolayları öne alırsanız zor olanları çok daha ileri bir tarihe erteleme ihtimaliniz artar. Ayrıca daha en başında, enerjiniz ve konsantrasyonunuz en üst seviyedeyken zorların üstesinden gelme şansınız, zor görevleri en sona ittiğiniz zamankinden çok daha fazladır. Zor görevi tamamlamanın size vereceği motivasyon ve rahatlamayı da göz önünde bulunduracak olursanız, zoru öne almak size fayda sağlayabilir.

break_790x445

Ara vermeyi hiçbir zaman unutmayın. Aralıksız, uzun süre, bir yerde oturarak çalışmak size hem fiziksel zarar verir hem de zihninizi yorar. Bunun yerine size en uygun çalışma ve ara sürelerini belirleyin. Bunlara uygun bir çalışma düzeni benimseyin. Fakat planladığınız aralarda da dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var mesela; vereceğiniz bu arada sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmek yerine kalkıp etrafta dolaşmanız size daha fazla yarar sağlayacaktır. Yine vereceğiniz bu aralarda abur cubur tüketmek yerine daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmelisiniz.

realistic_790x445

Tüm bu adımların en önemlisi; kendinizi, alışkanlıklarınızı ve sınırlarınızı göz önünde bulundurarak gerçekçi olmanızdır. Yapabileceğinizden daha ağır bir program hazırlamak, hedeflediğiniz görevleri tamamlayamadığınızda sizi olumsuz etkileyecektir. Yine herhangi bir göreve, bu görevin alacağı zamanın altında bir zaman aralığı vermek hem sizi acele ettirecek hem de görevi verimli bir şekilde tamamlamanızı engelleyecektir. Bu yüzden yaptığınız planlarda ve hedeflerde gerçekçi kalmanız, zamanınızı daha verimli kullanmanızı ve hedeflerinizi gerçekleştirebilmenizi sağlayacaktır.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.