Öğrenci Kariyeri Banner

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü Tanıyalım!

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü Tanıyalım!
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları 2. sınıf öğrenciyim. Sizlere gün geçtikçe daha da popülerleşen bu bölümü anlatmak için bu yazıyı yazdım. Keyifli okumalar :)

dtcfvygbhnjmkl

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü artık çoğu kişinin hayallerini süslemekte lakin bu meslek hiç de dışarıdan göründüğü kadar şaşalı ve kolay değil!

Mutfağa, aşçılık ve gastronomi eğitimleri ülkemizde okul bünyesinde verilmeden önce eskiden beridir ''alaylı aşçılar'' giriyordu. Usta-çırak ilişkisiyle küçükken bulaşık yıkama ile başlanan meslekte kişi azmi ve tecrübeleriyle aşçılığa kadar yükselebiliyordu.

Bu eğitim 1985 yılında Türkiye'deki ilk aşçılık lisesi Mengende başladı.

Bölüm Gastronomi ve Mutfak Sanatları adı altında ilk olarak 14 yıl önce aramızdan ayrılan Tuğrul Şavkay'ın  öncülüğünde Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde açıldı. Bolu da 1997 yılından beri  Mengen Meslek Yüksekokulunda iki yıllık önlisans Aşçılık Bölümü aşçılık alanında eğitim veriyor. Gastronomi Bölümü açılalı ise 5 yıl oldu.

frgreg

Peki Gastronomi ve Aşçılık aynı şey midir?

Tabii ki değil.

Gastronomi Nedir?

Gastronomi yiyecek-içeceği üretimden sunuma kadar inceleyen, reçeteleri araştıran, yorumlayan, yeni reçeteleri araştırıp-gözlemleyen, içinde tarih, ekonomi, sosyoloji, fizik, sanat, coğrafya, kimyayı da barındıran bilim olma yolunda ilerleyen bir disiplindir.

Aşçı ise bu reçetelerden yemek yapan kişi demektir. Bu bölümden aşçı olamaz mısınız? Tabii ki aşçı da olursunuz. Ama çok daha donanımlı bir şekilde.

Yazının devamında bu tanımda ne demek istediğimi daha da iyi anlayacaksınız. :)

edfryguhıjok

Bu Sektörde İş Bulmak Kolay Ama...

Küreselleşen dünya ile dünyanın her yerinden haberdar olmak çok daha kolay değil mi? Mutfak da bu durumdan nasibini almış durumda. Farklı kültürlerle etkiletişim çok yoğun olduğundan yabancı dil bilmek hayati önem arz ediyor. Yabancı dil ile de bitmiyor alınan dersler....

1. Yıl

Gastronomiye Giriş, İngilizce 1 ve 2, Beslenmenin Temel İlkeleri, Yiyecek İçecek Kültürü, Mesleki Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 ve 2, Türk Dili 1 ve 2 , Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Mutfak Sanatlarına Giriş, Türk Mutfak Kültürü, Temel Bilişim Teknolojileri

2.Yıl

Gıda Hijyeni ve Güvenliği, Temel Mutfak 1 ve 2, Yiyecek İçecek Yönetimi, Ağırlama Endüstrisine Giriş, İngilizce 3 ve 4 , Seçmeli Alan Dersleri, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama, Soğuk Mutfak, Seçmeli Alan Dersi 3 ve 4, Staj 1

3.Yıl

Türk Mutfağı 1 ve 2, Temel Mutfak Uygulamaları 3 ve 4, Menü Planlama, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Temel Maliyet Muhasebesi, Seçmeli Alan Dersi 5 ve 6, Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı, Duyusal Analiz, İngilizce 5 ve 6, Seçmeli Alan Dersi 7 ve 8, Staj 2

4.Yıl

Dünya Mutfakları 1 ve 2, İş Güvenliği, Girişimcilik, Mesleki İngilizce 1 ve 2, Seçmeli Yabancı Dil 1 ve 2, Seçmeli Alan Dersi 9-10-11-12, Mezuniyet Projesi

fvghbjnkkl

Bölüm sadece ingilizce ve mutfak derslerinden oluşmuyor değil mi? Yukarıdaki tanımda bahsedilen bilimler ışığında geleceğe kaliteli öğretmenler, aşçılar, akademisyenler vb yetiştirmek amacıyla kurulmuş olan bir bölümdür gastronomi ve mutfak sanatları.

YGS-4 puan türüyle Abant İzzet Baysal Üniversitesine yerleşebilirsiniz.

fvghbjnkkl

Özellikle Belirtmek İstediğim Birkaç Şey Var!

Tamam mutfağı sevmeyen, yemeklerle haşır neşir olmayı sevmeyen bu işi yapamaz fakat bence daha da önemlisi sektörde bizleri nelerin beklediğini bilmek ve buna göre planlar yapmaktır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları dışarıdan bakıldığında okunması kolay bir bölüm gibi görünür fakat stajlarda da anlayacaksınız ki çok fazla fiziksel güç gerektirir. Ayrıca sabırlı, uzun çalışma saatlerine dayanıklı bireyler olmak gerekir. Bayramlar ve tatiller en çok çalıştığınız günlerdir. Tüm bunlardan daha da önemli bir şey varsa o da; işletmelerde çalışmaya başlandığında ustaların ya da iş verenlerin gözünde 4 yıl okumuş olmanın çok da mühim olmamasıdır. Herkes böyle değildir elbette ama bu cümleler sektörün büyük bir kısmını kapsar niteliktedir. Zaten aşçı olmayacak mısınız? O zaman lafım sizlere değil elbette.

Umarım bahsedilen zorlukları işletmelerde çekmezsiniz ve mutlulukla mesleğinizi yaparsınız. Bizler bu sektörde tüm sıkıntıları aşmak ve çözüm bulmak için varız.

vgbhjnk

NOT: Bahsedilenler kesinlikle sektördeki aşçıları ya da aşçılık mesleğini kötülemek amacıyla değil sektör araştırması yaparak bilgi sahibi olmak isteyenler için mesleği her yönüyle anlatmak amacıyla yazılmıştır.

Tecrübeli Şeflerimize saygı ve sevgilerimi iletiyorum...

Özel İçerik İrem Yasemin Çetinkaya

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.