Öğrenci Kariyeri Banner

9 Adımda Burs Bulma Rehberi

9 Adımda Burs Bulma Rehberi
burs-bulma-rehberi-700x465

Üniversiteyi ya da liseyi kazandınız. Artık önünüzde uzun bir eğitim maratonu daha var. Bu eğitim maratonunda sizlere maddi anlamda katkıda bulunacak burslara da ihtiyacınız var. Burs dönemlerinde öğrencilerin sıklıkla yaptığı hataların başında bursların iyi araştırılmamış olması ve yanlış beyanatlarda bulunmaları. Bu maddeleri okumadan once bilmeniz gereken en önemli nokta araştırmacı olmak ve üşengeçliğe yenik düşmemek. Belki de bunları yaparak birden fazla burs alma imkanı bile sağlayabilirsiniz.
1 – Devlet Bursları

Öncelikle devletin vermiş olduğu KYK’ya mutlaka başvuru yapmış olmanız gerekiyor. Aynı şekilde MEB de lise ve dengi okullara burs vermektedir. KYK’nın vermiş olduğu burs çoğu zaman kredi şeklinde de karşınıza çıkabilir. “Ben krediyi almayayım, sonra ödeyemem” diyerek krediyi reddetmek de öğrencilik süresince pişman olabileceğiniz bir konu haline gelebilir. Ne kadar çok paranız olursa olsun bir öğrencinin her zaman daha fazla paraya ihtiyacı vardır J

Burs dönemlerinde; http://kyk.gov.tr/ adresinden KYK’ya başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca MEB’in burs duyuru sayfasını da takip ederek MEB’e bağlı kurumlardaki okullar için de burs bulabilirsiniz. http://www.meb.gov.tr/meb_duyuruindex.php?KATEGORI=3 Yine devlet eliyle hazırlanmış http://www.turkiyeburslari.gov.tr/ adresinden de çeşitli burslara başvuru yapabilirsiniz. TÜBİTAK da sadece üniversite değil yüksek lisans, doktora, doktora sonrası gibi bir çok farklı alanda burs veren; hatta yabancılara yönelik programları olan bir kurum. http://www.tubitak.gov.tr/tr/burslar
2 – Vakıf Bursları

Türkiye’de bir çok vakıf öğrencilere maddi anlamda katkıda bulunmak için çeşitli burslar vermektedirler. Yaşadığınız şehirde sizlere uygun burs veren vakıfların listesine Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sitesinden ulaşabilirsiniz: http://www.vgm.gov.tr/bursverenvakiflar.aspx bir çok öğrenci bu sitenin varlığından bile haberdar değil.

3 – Sosyal Ağlardan Takip Edin

Burs veren vakıf ve kurumların internet sitelerini bir liste yapın ve o listeyi belli aralıklarla ziyaret edin. Hatta daha da önemlisi burs veren vakıfların, derneklerin vb. kuruluşların sosyal ağlarda hesapları varsa mutlaka takip edin. Kimi zaman burs başvuru süresi 1 haftadan kısa olabiliyor. Bu kurumlardan herkesten önce haberdar olabilmek için bu sayfaları takip edin.

Bunların yanı sıra burs veren kurumların listelerinin paylaşıldığı bir çok site mevcut. Ancak genelde içeriklerin güncel olmadıklarına dair şikayetlerde bulunur öğrenciler. Sizin bu tabuları yıkıp o listedeki kurumların web sitelerini tek tek gezmenizi öneririz. Listelerdeki bilgiler eski olabilir ama kurumların web siteleri her zaman daha günceldir. www.burshaberleri.com bu sitelerden birine örnek olabilir.

4– Başarılı Öğrenciye Her Zaman Burs Vardır

Bu madde öğrencilerin üzerinde çokça konuştuğu bir konu. Eğer başarılı bir öğrenciyseniz kimse yattığınız yerden size bulup burs vermeyecektir. Kendinizi bir şekilde farkettirmeniz gerekiyor. Yok ama ben başarılı bir öğrenci değilim bana burs yok mu diyecekseniz, tabiki de var. Yeteri kadar araştırma yapmış olmanız gerekiyor. Burs veren kurumların verdiği tüm koşulları her zaman karşılamayabilirsiniz. Öncelikli olan koşulların dışındaki koşullar size uymuyor diye başvurmamazlık yapmamanız gerekiyor.

5 – Sadece İnternet Size Burs Bulmayabilir

Bugün bile birçok derneğin, vakıfın ya da benzeri kuruluşun tam çalışan bir internet sitesi yok. Bu kuruluşların yeterince önem vermemesi sizin onlardan haberdar olamayacağınız anlamına gelmesin. 1. maddede yer verdiğimiz vakıfların listesinden o kurumlara telefonla ulaşabilirsiniz. Hatta bizzat kendiniz burs başvurusu konusunda bilgi almak üzere o kurumu ziyaret edebilirsiniz. Eğer gerçekten ihtiyacınız varsa burs istemekten çekinmeyin.

6 – Bursun Dönemi ya da Belli Bir Zamanı Yoktur

Çokça yapılan bir başka hata da öğrenciler bursların sadece üniversite kayıt döneminde ve bir sonraki aydan sonra bittiklerini düşünmesidir. Bu yanlış bir düşüncedir. Yılın farklı aylarında farklı dönemlerde burs veren bir çok kuruluş var. Eğer sizler de burs bulmak istiyorsanız burs her zaman aklınızda olan bir şey olsun. İkinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri burs arama konusunda üşengeç davranan sınıf gruplarındandır. Bir kere yapılan başvurudan sonuç alamayıp vazgeçmeniz bir daha başvurmamanıza sebep olabilir. O yüzden her sınıftan öğrenciye her türlü bursun verilebileceğini unutmayın.

7 – Özel Burslardan Yararlanın

Bir çok şirket öğrencilere burs vermek için sitelerinde ya da benzeri platformlarda yayın yapmaz. Pek çoğunun her sene burs için ayırdıkları bir ödenek vardır. Genelde bu burslar tanıdığın tanıdığına, veya çalışanın ailelerine verilir. Daha önce staj yaptığınız şirketle ya da bir akrabanızın, arkadaşınızın çalıştığı şirketlerdeki ilgililerle iletişime geçin. Burs vermediklerini düşündüğünüz bir çok şirketten burs alma fırsatı yakalayabilirsiniz.

8 – Sosyal Çevrenizi Geliştirin

Bir çok dernek, vakıf, topluluk verdikleri bursları öncelikle kendi içindeki üye ve katılımcılara vermektedir. Bu topluluklarda bulunarak hem kişisel gelişiminize katkıda bulunabilir hem de sosyal ağınızı geliştirerek daha çok tanınan biri olabilirsiniz. Bu bilinirlik kulağınıza burs fısıltıları olarak geri dönebilir. Bu arada bu topluluklarda yalnızca burs amacı için bulunmanın pek de etik bir davranış olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

9 – En Önemlisi…

Evet en önemlisi yukarıdaki 8 maddeyi harfiyen yerine getirin. Hatta bu tarz stratejiler geliştirin. Arayın araştırın, burs bulma yolunda size yardımcı olabilecek kaynakları takip edin.

Kaynak: http://hayatdefteri.com

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.