Öğrenci Kariyeri Banner

9-5 Mesai Algısı Tarihe Karışıyor!

9-5 Mesai Algısı Tarihe Karışıyor!
ManpowerGroup tarafından yapılan Yeni Nesli Meslekler araştırması, çalışanların 9-5 çalışılan işler yerine yeni alternatifler aradıklarını ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre;katılımcıların yüzde 87'si yeni nesil mesleklere açık olduğunu belirtiyor ve yüzde 81'i için bu meslekler kişisel tercih iken, sadece yüzde 19'u yeni nesil meslekleri son çare olarak seçeceğini söylüyor.

ManpowerGroup tarafından yapılan araştırmaya göre; esneklik ve dengenin hüküm sürdüğü yeni bir çalışma çağı başlıyor ve bu çağda eski model 9-5 çalışma hayatının yeri yok. 12 ülkeden 9.500 kişinin katıldığı #GigResponsibly: Yeni Nesil Mesleklerin Yükselişi isimli küresel araştırma, hem çalışanların hem de şirketlerin faydasına olan yeni bir çalışma modeline geçiş olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırma Sonuçları

  • Dünya genelinde çalışanların yüzde 87'si yeni nesil iş modellerine açık olduğunu söylüyor.

  • Yüzde 80'i yeni nesil çalışma modellerinin onlara yeni şeyler öğrenme ve beceriler kazanma fırsatı sunduğunu ve bu nedenle bir çalışan olarak değerlerini artırdığını söylüyor.

  • Yeni nesil çalışanların yüzde 90'ı bu çalışma modelini seviyor ve bu şekilde devam etmek istiyor.

  • Yüzde 81 ise yeni nesil iş modelinin zorunluluk değil tercih olduğunu söylüyor. Geleneksel işler bulamadığı için mecburen yeni nesil işlerde çalıştıklarını söyleyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 19.




Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Son 10-15 yıldaki istihdam artışlarının çoğu geleneksel olmayan, alternatif çalışma modellerinde yaşandı. Artık insanların bir işten bekledikleri şeyler değişiyor. İnsanlar daha uzun süre çalışıyor, daha fazla şey öğreniyor ve işleriyle özel hayatları arasında daha iyi bir denge kurmak istiyor. Herkes tam zamanlı bir çalışan olarak kendini sürekli bir işe adamak istemeyebiliyor ve bunu artık bazı şirketler de istemiyor. Bu nedenle yeni nesil iş modellerini hayata geçirmemiz gerekiyor. Değişimin sürekli hız kazandığı günümüzde gerek bireylere gerek ülkelere kariyer güvenliği, büyüme fırsatı ve refahı getirecek olan şey beceriler ve yeni çalışma modelleridir.”

Yeni nesil çalışma modelleri küresel bir olgu. Özellikle de Hindistan ve Meksika gibi gelişmekte olan pazarlar freelance, sözleşme bazlı, geçici ve proje bazlı bağımsız iş modellerine açıklık konusunda başı çekiyor (yüzde 97). ABD, Avustralya ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş pazarlar ise yakın takipte (yüzde 90). Diğer yandan Almanya, Hollanda ve Japonya gibi ülkeler ise yeni nesil çalışma modellerine karşı daha dirençli. Genç nüfusun ve özellikle milenyum neslinin (18-24 yaş) oranı daha yüksek olan ülkeler ise yeni nesil iş modellerine daha yatkın.

asd

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, Türkiye'deki yeni nesil iş modelleri yaklaşımını şöyle özetledi: “Yetenek Devrimi sürerken, istihdam pazarında saflar sıklaşıyor; yaşlı nüfus artıyor, iş gücü azalıyor ve ihtiyaç duyulan beceriler hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Çalışanların sahip oldukları becerilerle, işverenlerin bekledikleri arasındaki uçurum giderek büyüyor. Bu nedenle şirketler aradıkları yetenekleri yeni kaynaklardan bulmak ve en iyisine ulaşarak onu geliştirip elinde tutmak için daha fazlasını yapmak zorunda.”

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.