Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Tıp Bölümü

8 Maddede Tıp Bölümü

Uzun süren zorlu bir maratonun sonunda belki de en can alıcı olan, hayatınızın geri kalan kısmında hangi mesleği yapacağınızı belirleyen; üniversiteye hazırlık döneminde en önemli kısım olan tercih dönemine gelmiş bulunmaktayız. Bu yazımızda da 8 maddede tıp fakültesini inceleyeceğiz.

1. Tıp Bölümünün Tanımı Nedir?

Ana amacı insanların hayatlarını geçici veya kalıcı çözümlerle sağlıklı bir şekilde devam ettirmelerini sağlamak, mevcut olan hastalığın hastada yol açabilecek diğer sağlık sorunlarını tedavi yöntemleriyle önlemek için doktor yetiştirmektir. Akademik anlamda da öğrencilerin inceleme ve araştırma yapabileceği bir bölümdür.

2. Mezunlar Ne İş Yapar?

6 sene süren tıp eğitiminden sonra öğrencilerin Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girdikten sonra temel bilimler ve klinik bilimler olmak üzere yönelebilecekleri alanlar bulunmaktadır. Temel bilimler kendi içerisinde fizyoloji, histoloji, tıbbi genetik, tıbbi biyoloji; klinik bilimler de dahiliye, kadın doğum, genel cerrahi, üroloji, psikiyatri, kulak burun boğaz ve pediatri gibi dallara ayrılır.

TUS’a girmemeyi tercih eden doktorlar ise pratisyen hekim olarak kalır.

3. Kimler Tercih Etmeli?

Düzenli ve planlı, uzun saatler boyunca çalışabilen, bölümün getireceği zorlukların farkında ve diğer bölümlerden farklı olarak meslek hayatında dahi sınavların ve ders çalışmanın devam ettiğinin bilincinde olarak bu bölümü gerçekten isteyen öğrencilerin tercih etmesi gerekir.

Belirli bir sıralama yapan ve yüksek puan almış öğrencilerin sadece puanı tuttuğu için yukarıda bahsedilen özellikleri göz ardı edip bu bölümü istekleri dışında tercih etmemelilerdir.

4. Ders İçerikleri Nelerdir?

6 sene süren tıp eğitiminin ilk 3 yılı teorik eğitimle, dördüncü ve beşinci sınıf ise stajlarla,teorik ve klinik eğitimle; son sınıf ise intörn doktor olarak geçmektedir.

İlk 3 sene içerisinde histoloji, fizyoloji, embriyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbi genetik gibi dersler görülür. Dördüncü ve beşinci sınıfta görülen stajlar ise kardiyoloji, enfeksiyon, göğüs hastalıkları, dahiliye, göz hastalıkları ve genel cerrahi gibi stajlardır.

5. Yabancı Dil İmkanları Nelerdir? Hazırlık Zorunlu Mu?

Üniversiteden üniversiteye değişebilmekle birlikte hazırlık isteğe bağlıdır fakat genellikle öğrenciler tarafından tercih edilmemektedir. Bunun dışında erasmus seçeneği de bulunmaktadır.

6. Zorunlu Staj Var Mı?

Eğitim yıllarının haricinde belirtilmiş bir zorunlu staj olmamakla birlikte dördüncü ve beşinci sınıfta eğitim gördüğünüz üniversite hastanesinde zaten staj yapıyorsunuz.

Daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

7. Mezunların Ortalama Kazancı Ne Kadardır?

Doktorların maaşlarını etkileyen birçok faktör olmakla birlikte en önemlileri hizmet yılı, uzmanlık durumu ve çalıştığı bölgedir. Tabii bunlarla birlikte özel hastane, devlet hastanesi ve üniversite hastanesinde çalışan doktorların aldıkları maaşlar birbirinden farklı olmakla birlikte Türkiye ortalamasına göre yüksek maaş almaktadırlar.

8. Denklik Alınabiliyor Mu?

Ülkemizde çoğu bölümde olduğu gibi tıpta da denklik bulunmaktadır. Tabii ki denklik alabilmeniz için izlemeniz gereken adımlar bulunmaktadır.

Türkiye'deki En İyi 10 Tıp Fakültesi Sıralamaları

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (İngilizce) (Burslu)

77

KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İngilizce) (Burslu)

108

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA (İngilizce)

313

ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ (İngilizce) (Burslu)

320

ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ (İngilizce) (%50 Burslu)

535

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (İngilizce)

904

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Burslu)

942

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 

1509

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İngilizce) (Burslu)

1680

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA

1708

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarları tarafından Beste Kurt tarafından oluşturulmuştur.

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.