Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Mekatronik Mühendisliği Bölümü

8 Maddede Mekatronik Mühendisliği Bölümü

1.Mekatronik Mühendisliği Nedir?

Mekatronik, modern mühendislik tasarımının evrimsel sürecinin bir sonucudur. Mekatroniğin birden fazla tanımı olmakla beraber, en genel tanımı şu şekilde denilebilir: "Mekatronik; mekanik, elektrik ve bilgisayar sistemlerinin sinerjik entegrasyonudur".Mekatronik mühendisliği, bilgisayar, mekanik ve elektronik mühendisliği de dahil olmak üzere birçok farklı disiplini içeren bir mühendislik alanıdır.

2.Mekatronik Mühendisliği Size Ne Katar?

Diğer mühendislik alanlarında da olduğu üzere, mekatronik mühendisliği size analitik düşünme, hayata karşı farklı bir bakış açısı sunma ve sorunlara teknik açıdan yaklaşma olanağı katar.Bununla birlikte bir sistem üzerinde çalışmak istediğinizde o sistemin bütününe hakim olmanızı ve bağlantılı diğer alanlarda fikir yürütmenizi kolaylaştırır.Yaptığınız projeler ve çalışmalar doğrultusunda takım çalışmasına uygun hale gelmeniz ve fikirlerinizi ekip arkadaşlarınıza iletebilmeniz yardımcı olabilir.

3.Ders İçerikleri Nelerdir?

Ders içerikleri üniversiteler arası çok farklılık göstermemektedir.İlk sene alınan ortak mühendislik servis dersleri haricinde, alan dersleri 4 yıla dağılmış halde bulunmaktadır.Temelde makine mühendisliği öğrencisinin aldığı tüm dersler bölümde mevcuttur.Mekatronik mühendisiliği bölümünde alanlara göre belirleyici olan dersler ise şu şekilde:

Mekanik:

Malzeme Bilimi, Bilgisayar Destekli Tasarım, Statik, Dinamik, Mukavemet, Termodinamik, Akışkanlar Mekaniği, İmalat Yöntemleri, Makine Elemanları

Elektrik/Elektronik:

Elektrik Devre Temelleri, Analog Elektronik, Lojik Devreler, Elektronik ve Haberleşme Devreleri, Elektromekanik Enerji Dönüşüm Sistemleri

Kontrol/Yazılım:

Bilgisayar Programlama ve Algoritmalar, Nesneye Yönelik Programlama, Mikroişlemciler ve Programlanması, İşaretler ve Sistemler, Sistem Dinamiği, Otomatik Kontrol

4.Kimler Tercih Etmeli?

Eğer mühendislik okumaya karar verdiyseniz ve tek bir alanda kendinizi geliştirmeyi düşünmüyorsanız bu bölümü tercih etmeyi düşünebilirsiniz. Diğer açıdan ise eğer tek bir alanda odaklanmak istiyor fakat diğer alanlarda da temel seviyenin üzerinde bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu bölüm size göre olabilir. Bu sizin bölüm derslerine ne kadar vakit ayıracağınız ya da ilgili olduğunuz ile alakalıdır. Tercihinize karar vermeden önce mutlaka bölümde verilen dersleri incelemelisiniz. İlgi alanlarınızı ve gelecek hedeflerinizi doğrultusunda yola çıktığınızda, yolunuz mekatronik mühendisliğinden geçiyorsa bu bölümü tercih etmelisiniz.

5.Yabancı Dil İmkanları Nelerdir?

Her üniversitenin bölümünde farklılık göstereceği üzere, %100 ve %30 İngilizce eğitim verilen üniversiteler bulunur. Çoğu derste bazı temel ve teknik kavramların ingilizcesinin bilinmesi gerekir.İngilizce eğitim almanız size akademik dili öğrenmeniz açısından katkı sağlayacaktır. Bunun yanında eğitim aldığınız süre içinde yabancı dilinizi geliştirmeniz sizi kariyer hayatınızda 1-0 öne geçirecektir.

6.Zorunlu Staj Var Mıdır?

Zorunlu staj bulunmaktadır. Stajın türü ve sayısı üniversiteler arası farklılık göstermektedir.

7.Mekatronik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Mekatronik mühendisleri hem elektronik hem de mekanik alanında uzmanlaşmıştır ve çoklu mühendislik disiplinlerinde çeşitli işlerde çalışabilirler. Geniş çalışma alanlarına sahiptirler. Çalışabilecekleri alanlar örnek olarak şunlar verilebilir: 

  • Otomasyon, Robotik, Mühendislik Tasarımı, Kontrol Sistemleri, Simülasyon ve Modelleme

Çalışabilecekleri en yaygın işler:

  • Otomasyon Mühendisi, Otomativ Mühendisi, Sistem Mühendisi, Proje Mühendisi, Yazılım Mühendisi, Kontrol Sistem Mühendisi, Sistem Mühendisi

Bir mekatronik mühendisinin yaptığı işlere örnekler:

  • Çeşitli teknolojileri entegre ederek tamamen yeni ürünler tasarlamak ve üretmek
  • Endüstriyel işlerin otomasyonu için mühendislik sistemleri tasarlamak ve geliştirmek
  • Bilgisayarla çalışan gelişmiş kontrol sistemlerini uygulamak
  • Bilgisayar kullanarak mekanik, elektronik veya diğer sistemlerin modellenmesini ve analizini yapmak
  • Yeni mekatronik ekipmanın fizibilitesini, maliyet sonuçlarını ve performans faydalarını incelemek.
  • İnsan gücü kullanımının tehlikeli olabileceği görevlere mekatronik sistemler uygulamak

8.Mekatronik Mühendisleri Ortalama Ne Kadar Kazanır?

Bu sorunun cevabı için elbette net bir şey söylemek mümkün değildir.Çalışılan alana veya şirkete göre farklılık gösterecektir.Bunun yanında zamanla edindiğiniz deneyimler maaşınızı olumlu yönde etkiler.Yeni mezun bir mektronik mühendisi büyük ve kurumsal firmalarda küçük çaplı firmalara kıyasla yüksek kazançlar elde edebilmektedir.

 

İlk 9 Üniversite Başarı Sıralamaları

Üniversite Adı Kont. Taban Puanı Başarı Sırası
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ 8 457,71373 25741
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 50 454,07754 27822
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 60 440,60482 35988
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ 4 436,58472 38559
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ 3 431,75968 41776
ATILIM ÜNİVERSİTESİ 5 413,14224 54760
MARMARA ÜNİVERSİTESİ 53 410,37982 56841
İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ 3 405,18611 60696
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ 8 401,74505 63336

 

Özgün İçerik

 


Melis  Keşen

Araştırmayı seviyor, yabancı dil öğrenmeye istekli ve dili etkin kullanmayı amaçlıyor.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.