Öğrenci Kariyeri Banner

7 Maddede İK Uzmanlarını Etkilemenin Yolları

7 Maddede İK Uzmanlarını Etkilemenin Yolları

Genellikle adaylar iş görüşmesine giderken sadece kılık kıyafetine dikkat eder. Ancak mülakat sonrası işi kapabilmeyi sağlayacak farklı araçlar da olduğunu unutmamak gerekiyor. İşte, bunlardan 7 tanesini sizinle paylaşıyoruz…

Ne düşünmeliyim? : Hayalindeki iş için görüşmeye gidiyorsun. İşe alım yetkilisiyle el sıkışıp görüşme masasına oturuyorsun. Ancak yanında ne bir defter-kalem ne özgeçmişinin (CV) bir kopyası ne de şirketle ilgili önceden aldığın önemli notlar var. Yani ellerin bomboş… İşte bu durum iş görüşmesinin seyrini negatif yönde etkiliyor.

Öyleyse, iş görüşmesi sırasında hazırlıksız yakalanmamak adına görüşmeye çağrıldığın andan itibaren hazırlanmaya başlamak pek yararlı olacaktır. İş görüşmesinde iyi bir izlenim yaratmak için ihtiyacın olan 7 madde:

1.Elinde mutlaka klasör taşımalısın!

Görüşmeye giderken şirket hakkında yapılmış küçük bir araştırmanın notları, belgeler veya özgeçmişinin kopyası gibi kağıtları derli toplu taşıyabilmek için öncelikle bir dosya ya da klasöre ihtiyacın var. Organize ve düzenli bir yapıya sahip olduğunu göstermek için ilk adımdır; bu birçok işverenin çalışanlarda aradığı başlıca özelliklerden biridir.

2. Yedek Özgeçmiş dosyası!

İş başvurusunda bulunurken zaten özgeçmişini iletmiştin. Ancak işe alım yetkilisi ya da işveren, görüşmeye girerken yanında bunun bir çıktısını getirmeyebilir. Bu sebeple yanında hemen çıkarıp sunabileceğin birkaç kopya öz geçmiş dosyanın olması yararına. “Birkaç kopya” diyoruz elbette çünkü kaç kişiyle görüşeceğini önceden kestirmek mümkün olmayabilir.

3. Portföy örneklerin!

Hangi sektörde olduğuna bağlı olmasıyla beraber özellikle reklamcılık, grafik tasarım, mimarlık ya da moda gibi yaratıcı bir sektördeysen, görüşmeye mutlaka daha önce yaptığın işlerden oluşan örnekler götürmelisin. Bununla beraber bu işlere müşterilerden gelen olumlu geri bildirimleri de eklersen hoş bir izlenim alman mümkün.

4. Referanslar!

Eğer görüşmen iyi gider ve işe alım yetkilisi seni işe almaya karar verirse, senden yeniden farklı referanslar isteyebilir. Referanslarının güncel iletişim bilgilerini içeren bir liste yapıp yanında götürmen işe alımında kolaylık sağlayacaktır.

5. Kalem, kağıt her zaman!

Mülakat sırasında not almak birkaç nedenle faydalı olabilir. Birincisi, bu görüşmeyi yapan kişiyi aktif olarak dinlediğini gösterir ki işveren bunu kesinlikle dikkate alır. Dahası iş hakkındaki önemli detayları da unutmanı önler. Ancak not alırken görüşmeyi gerçekleştiren kişi ile göz temasını uzun süre kaybetmemelisin, buna da dikkat et.

6. Senin de Soruların Olmalı!

İşle gerçekten ilgilendiğini göstermek istiyorsan mülakata gitmeden önce onların size sorabildiği gibi en sonda “bize sormak istediğiniz bir şey var mı” dendiğinde soru sormak sizin dolu olduğunuzu şirket hakkında bilginiz olduğunu gösterecektir. Öyleyse şirketin temel değerlerini, pozisyonun gerektirdiklerini ve şirketin kültürünü anladığını gösterecek sorular hazırlamalısın. Birkaç örnek soru:

-Şirketiniz başarıyı nasıl tanımlar ve ölçer?

-Bu görevin geleceğiyle ilgili sizin öngörüleriniz nelerdir?

-Bu görevde benden beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir?
-Bu şirkette ilk 60 günde yapabileceğim en önemli şey nedir?

7. Pozitiflik Abidesi Ol!

İş görüşmelerinde pozitif bir etki bırakmak için gülümsemek anahtar davranıştır. Bu yüzden yanında pozitif düşüncelerle gülümsemeni götürmeyi kesinlikle atlamamalısın.

 

 


Eda Nur Soysal

Hevesli yazar, bilim insanı, araştırmacı👩🏻‍🔬

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.