Öğrenci Kariyeri Banner

6 Soru İle Duyarsızlığınızı Test Edin

6 Soru İle Duyarsızlığınızı Test Edin
Duygusal körlük nedir? Belirtileri var mıdır?

Sorular üzerinden duyarsızlığımızı test edelim.O zaman gelsin felsefi sorular, bu soruların net cevabı yok çünkü herkes kendi içinde cevaplamalı.

Raylar üzerinde yatmakta olan bir adam hayal edin, bu adam intihar edecek, umudunu yitirmiş birisi. Trendeki makinist ise hayatında kötülük işlememiş birisi, iyiliksever ve merhametli fakat treni durdurma şansı yok. Bu durumda intihar etmeyi düşünen adama mı yoksa o adamı ezmek zorunda kalan ömrünü iyiliklerle geçirmiş pırıl pırıl bir insana mı üzülür dünüz?

gf

 

Çay bahçesinde oturuyorsunuz ve yan masada bir çiftin ayrılacağına tanık oldunuz. Ayrılmak isteyen sömürülmekten bıkmış, karşı taraf ise çok aşık. Gidene, kurtulan tarafa mı sevinir misiniz?, masada kalana mı üzülürsünüz?


Duygusal körlük ya da ileri seviyede aleksitimi kendi duygularının farkına varamama ya da başkasının duygularını önemsememe olarak iki gruba ayrılır. İnsanların yerine kendinizi koymazsınız, kendinizi hiç dinlemezsiniz, umurunuzda olmaz dünyadaki insanlar ve kendi sorunlarınız, duygusuzlaşırsınız. Bunu yapay olarak antideprasanlar yapar ve bunun bilinçsiz kullanımı çok yanlıştır. Peki bunun başlangıcını nasıl bilebiliriz?

İnsanlarla dışarı çıkmak ya da çıkmamak sizin için çok fark etmiyor mu?

Hafta sonu ne yaptığınız sizin için fark etmiyor mu?

Ne istediğinizi biliyor musunuz?

Ne hissettiğimi bilemiyorum dediğiniz insanlar var mı etrafınızda?

İçimde ne olup bitiyor gibi isyanlarınız, iç sıkıntınız var mı?

Kayığa bindiniz ve çok yakın bir yere gideceksiniz ama  kayıkta küçük delik var ve su alıyor fakat balıkçı size ben her gün kullanıyorum bir şey olmaz o delikten diyor, kayığın karşıya geçmesi garanti. Siz nasıl düşünürsünüz? Adama güvenir misiniz?

Duygusal körlükte ne kayık ne kürek hiç bir şey umurunuzda olmaz akıntı sizi götürse ona bile razı olursunuz. Sabit durduğunuzda hayatın etrafınızdan akması duygusal körlük için güzel bir tanım.

Duygusal körlükte duygusal kırıklarınızı hissetmezsiniz. Ama bu bir gün açık verir. Biri şaka niyetli bir söz söylediğinde bu sefer dünyayı yıkarlar, stres birikimi patlak verir. O dakika önüne gelen her şeyi yıkarlar.

 

Parkta çocuk kaçırmak isteyen biri var, kaçırılması engelleniyor?Bu insana ne kadar ceza verilsin istersiniz?

Aleksitimi kişilik bozukluğudur. Aleksitimi de tamamen kendi varlığını önemser insan, başkaları umurunda olmaz. Rahatça seni darp edip, yaralayabilir ve umurunda olmaz. Günlük hayatını sürdürürler ama birisi yardım istediğinde onlardan umurlarında olmaz ve bir şeylerin batmasını izlerler.

psychology-2422442_960_720

Bankadan birisi 1 milyon dolar çaldı, banka yurt dışında çok büyük bir holding olsun. Hasta, tedavi için paraya ihtiyacı olan ve bunlardan haberi olmayan birisi parayı aldı ve götürüyor. O kişiyi polise ihbar eder misiniz?

Aleksitimi olan insanlar duygularını ifade edemez. Onlarla hayal kurmak, geleceği tasarlamak imkansızdır.Çünkü zaman kaybı olduğunu düşünürler.Derler ki ne gerek var?

Birisi sizi kaçırdı ve sizi alıkoydu. Sonunda polis sizi kurtardı ve adam vuruldu bir ünite kana ihtiyacı var o kanı verir misiniz?

Bu yazıda farklı sorular ile ne yapmak istediğinizi veya neyi seçtiğinizi fark ettiniz. Sadece bu sorularla kendinize ben şöyleyim, ben  bu gruptayım diyemezsiniz ama en azından kendinizi biraz daha sorgulamış olursunuz.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.