Öğrenci Kariyeri Banner

5G Teknolojisine Ne Kadar Hazırız?

5G Teknolojisine Ne Kadar Hazırız?
Tüm dünya yeni bir teknolojiyi beklemektedir. 5G teknolojisi ile internet bağlantısı büyük ölçüde artacak. Çok yakın zamanda beklenen Nesnelerin İnterneti teknolojisini düşündüğümüzde 5G’nin gelişmesi artık gereksinim haline geldi. 2019 yılı da 5G teknolojisinin ülkemizde ilk testleri için bir yaygınlaşma yılı oldu. Avrupa, Amerika ve Asya’da ki pek çok ülkede ilk 5G testleri başarıyla gerçekleştirildi. Türkiye’deki ilk resmi 5G testleri ise Haziran 2019’da ODTÜ Teknokent’teki HAVELSAN Test Laboratuvarı’nda gerçekleştirildi. Türkiye bu alanda geri kalmayacağına bu teknolojiye erkenden yatırım yaparak göstermeye çalışıyor.

Qualcomm ve Iphone gibi devler, halihazırda gereken işlemci teknolojilerini, baz istasyonlarında kullanılacak merkezi sistemleri ve uydulardaki çalışmaları neredeyse tamamladılar. Bu şirketlerin operatörlerle ve cihaz üreticileriyle yapacağı ortaklıklar sonucunda, yavaş yavaş 5 G destekli ağların yaygınlaşma aşamasına yavaş yavaş tanık olacağız.

3

Türkiye altyapısında halen 2G ve 3G ile çalışan eski tip baz istasyonları var. Eski altyapı ise Türk Telekom şirketine ait. Bu teknoloji için öncelik gelişmiş şehirlere ve insan sayısının çok fazla olduğu noktalardaki ihtiyacın karşılanmasına çalışılması planlanıyor. 5G’nin ise Türkiye’de yaygın olarak kullanılması ancak 2020 ila 2025 yılları arasında gerçekleşecek. Bu demek değil ki biz 5G teknolojisi kullanamayacağız. 5g kullanabileceğiz fakat tam verim almamız bir süre sonra ancak gerçekleşecek. 2020 yılına kadar ancak büyük şehirler de ve belli noktalarda 5G hayatımıza girmiş olacak.

Turkcell 5G’de dünya rekoru!

Avrupa’da 5G bağlantılı ilk akıllı telefon Reno 5G’yi üretti bile. Çok ses getiren OPPO, Türkiye’de de 5G alanında bir ilke imza atmayı başardı. Turkcell, 5G pilot altyapısı üzerinde yaptığı hız testini OPPO Reno 5G ile gerçekleştirdi. 5G’li cep telefonlarına pilot şebekesi ile 5 G sinyali gönderildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun test için tahsis ettiği frekans üzerinden, Turkcell’in İstanbul Tepebaşı Plaza’da 6 Ağustos’ta gerçekleştirilen hız testinde saniyede 2 Gbps’in üzeri hızlara ulaşılarak dünya rekoru kırılmış oldu.

2

Ülkemizde internet alt yapısını kuran Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, Türk Telekom’un şebekesinde test ettiği C-RAN teknolojisi ile ilgili olarak şunları söyledi;

“Türk Telekom olarak, Türkiye’nin dijital devrimini gerçekleştirme hedefimiz doğrultusunda, 4.5G’de olduğu gibi 5G’de de ülkemize ve kullanıcılarımıza en ileri teknolojiyi sunmayı amaçlıyoruz. Bu hedefle, bugüne kadar hayata geçirdiğimiz ilklere C-RAN teknolojisi ile bir yenisini daha ekledik. Bu sayede müşterilerimiz iletişim trafiğinin daha yoğun olduğu noktalarda dahi sevdikleriyle daha hızlı paylaşımlarda bulunabilecek ya da istedikleri içeriği internet ortamında daha hızlı indirip yükleyebilecekler. Böylece daha kaliteli ve hızlı bir mobil iletişimin keyfini yaşayabilecekler. Bugün testlerini gerçekleştirdiğimiz bu deneyim için en büyük gücü ise Türkiye’nin 81 ilini birbirine bağlayan geniş fiber altyapımızdan alıyoruz. Güçlü fiber şebekemiz sayesinde, C-RAN Teknolojisi’nin üstün özellikleri en etkili şekilde Türk Telekom şebekesinde hayat bulacak.”

Özgün İçerik: Enes Eren

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.