Öğrenci Kariyeri Banner

4'lü Tablo İle Zamanınızı Daha Etkin Yönetin!

4'lü Tablo İle Zamanınızı Daha Etkin Yönetin!

      21. yüzyıl araştırmalara göre  insanların zamana bakış açısını değiştirmekte ve zamanın yetmemesi ile ilgili yakınmalar gündeme gelmektedir. Araştırmalar da son yıllarda insanların zamanı yönetme konusunda eğitimler aldıklarını ve bir danışmana başvurduklarını göstermektedir. Peki neden zaman yönetimi kelimesini artık daha sık duyuyoruz? Bunun en önemli sebebi insanların kendilerini yoğun olarak tanımlaması ve yapmak istedikleri ve erteledikleri planlarını dile getirmeleri son yıllarda daha sık duyulur hale gelmesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin acilen bunu yapmam lazım, bunu da yetiştirmem lazım, saat 12'ye kadar ödevi veya projeyi acilen tamamlamam lazım tarzı şeyler daha çok gündeme geldi. Bu da demek oluyor ki 24 saat insanlara yetmiyor; oysa ki başarılı iş insanlarının hayat hikayelerini dinlerseniz yoğunluk diye bir kelimenin olmadığını söylerler; yani onların hayatında yoğunluk yok; oysa ki nasıl oluyor da yoğun olmuyorlar sorusu aklınıza gelmektedir. İşte başarılı insanların ve zamanını etkin değerlendirmek isteyenlerin kullandığı tablolar sayesinde siz de zaman yönetiminizi daha etkin değerlendirebilirsiniz.


time matrix-2


     Yukarıdaki tabloda zaman yönetiminizi daha etkin sağlayabilmek için 4 tane önemli madde var. Bu tabloya göre öncelikli işlerinizi yazabilir; daha sonra yapılması gerektiğini düşündüğünüz işler varsa ona göre sıralama yapabilir; böylelikle önem sırasını belirleyerek zamanınızı daha etkin kullanabilirsiniz.

Bu yaklaşımın yaratıcısı ise Covey'dir. Covey zaman yönetimine ilişkin görüşlerini dile getirmiş ve şu soruyu sormuştur:

1) Daha sıkı, daha hızlı ve daha çok çalışmak da sorunu çözmüyorsa, ne çözebilir?

Soruya cevabını ise yukarıda gördüğünüz tablo sayesinde açıklamıştır. Şimdi ise birkaç saniye ayırarak yaşamınızda değer verdiğiniz üç veya dört şeyin ne olduğunu düşünün; sorunun cevabını verdikten sonra ise; bir de sizin için gerçekten önemli gördüğünüz bu şeylere istediğiniz kadar özen gösterip göstermediğinizi, önem verip vermediğinizi ve zaman ayırıp ayıramadığınızı düşünün. Burada zaman yönetimine ilişkin 2 önemli kavrama değer verilmiştir.

A) Öncelikli Olana Önem Verme: Bu kavram en önce halledilmesi, tamamlanması, acilen yetiştirilmesi gereken şeyleri ifade eder.

B)Önemli Olana  Önem Verme:  Bu ise amaçlarınızı ifade eder ve yaşamı amaçlarınız doğrultusunda yönlendirmeyi dile getirir.

Yaşadığımız hayat  bütün herkesi tercihler yapmaya zorlamaktadır. Yaşantınızı da yaptığınız tercihlere göre sürdürmeniz gerekmektedir.  A ve B olarak açıklanan iki yaklaşım da  yaşamın önünde yatan iki temel sorudur. Bu sorunun cevabı ise Covey tarafından saat ve pusula karşıtlığı ile açıklanmıştır. Saat randevuları, etkinlikleri, konferansları v.s. temsil eder; pusula ise vizyonu, misyonu, değerleri, ilkeleri ve vicdan yönünüzü temsil eder. Zaman yönetimi ile ilgili temel sorun ise saat ve pusula arasındaki bir boşluk duyulmaya başladığı an başlar. Yani eğer yaptıklarınız; yaşamınızdaki en önemli şeylere katkıda bulunmadığında zamanınızı doğru yönetmediğiniz anlamına gelmektedir. Çoğunlukla etrafınızdan duyduğunuz keşke, eyvah gibi laflar da bunların temsilcisi olmaktadır.  Eğer siz de eyvah ve keşke gibi lafları dillendirmek istemiyorsanız, zaman yönetimi konusunda Covey'in zaman yönetimi tablosunu kullanabilirsiniz. Böylelikle hayatınızda daha fazla olumlamaya ve  daha fazla  pozitif enerjiye yer verebilirsiniz.

Sevgilerimle...

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.