Öğrenci Kariyeri Banner

29 Şubat (Artık Yıl)

29 Şubat (Artık Yıl)
Her dört yılda bir şubat ayına bir gün eklenir: 29 Şubat.  Bu yıla da Artık yıl denir ve dört sene de bir karşımıza çıkar. Sadece bir takvim düzeltmesi değildir yani. Türkiye de İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, şu anda nüfus belgelerinde doğum günü 29 Şubat olarak kayıtlı 35 bin 33 kişi bulunuyor. Sizlere bugünle alakalı önemli başlıkları vermek istedik.

Günler 24 saatten oluşmaz

Biliyorsunuz Dünya kendi ekseni etrafında her dönüşünde bir günü yaşıyoruz. Gündelik ritmimiz aslında bunun üzerine kurulu. Dünya bu hareketini yaparken bir de Güneş’in etrafında dönüyor. Bunu da tam 365 günde yapıyor diye kabul ederiz. Fakat işin aslı öyle değil aslında. Dünya tamamen aynı pozisyonda kalıp ve bu şekilde kendi etrafında dönebilseydi, 360° bir dönüş tam bir 24 saate eşit olabilirdi. Dünya, kendi ekseni etrafında belirli bir açı ile döndüğü için aslın bizim 1 gün olarak kabul ettiğimiz zaman 23 saat 56 dakika 4 saniye oluyor.  Bu durum 1 yılı da etkiliyor ister istemez. Bizim 1 yıl olarak kabul ettiğimiz zaman dilimi aslında tam olarak 365,2422 gün sürüyor. 16. yüzyılda başlatılan Batı takviminde bir yıl 365 gün olarak belirlenmiş. Geriye kalan yılın 0,2422’lik kısım ise (5 saat, 48 dakika ve 46 saniyesi) her dört yılda bir fazladan bir gün oluşturuyor.

2_790x445

Artık Yılları Nasıl Hesaplarız

Takvim hazırlayanların en sıkıntı çektiği konulardan biri artık yıllardır. Normalde ilk akla gelen dörde bölünebilen her yıla bir gün eklemektir. Fakat durum aslında tam olarak karşılık vermez. Sorunun çözümü ise basit 100 ile bölünebilen ve 400’e bölünemeyen yıllara artık yıl diyebiliriz. Bu hesaplamalara göre 2008, 2012, 2016 ve 2020; direkt dörde bölünebildikleri için artık yıl kabul edilir. Mesela 1956 yılı dörde bölünür ve o yıl Şubat 29 çeker. Ama bu bölünen yıl aynı zamanda 100'e de bölünüyorsa o zaman Şubat 29 çekmez. Ancak bu 100'e bölünen yıl aynı zamanda 400'e de bölünüyorsa Şubat 29 çeker. Örneğin 2000 yılı. Hem 100'e hem de 400'e bölünür.

Kadınların Evlenme Teklifi

Artık yıl günümüze kadar pek çok dini gelenek ve inançla bağdaştırılır. Olayın hikâyesi aslında şöyle, İrlandalı iki Aziz St. Patrick ve St. Bridget, evlenme teklif etme hakkını 4 yılda bir kadınlara vermiştir. Kimi tarihçilere göre bu gelenek 5. Yüzyıla kadar dayanır. St. Patrick dört yılda bir, yani uzun yıllar kadınların olsun demiştir. Bugünlerde erkekler değil kadınlar diz çöküp evlenme teklifi ederler. 29 Şubat günü ayrıca bazı yerlerde "Dünya Bekârlar Günü" olarak kabul edilir.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.