Öğrenci Kariyeri Banner

250 Kişinin Alınacağı İşe 70 Bin Üniversite Mezunu Başvuruyor

250 Kişinin Alınacağı İşe 70 Bin Üniversite Mezunu Başvuruyor
mezunlar

Her yıl yeni üniversite mezunu 250 kişiyi işe alan uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY Türkiye’nin insan kaynaklarına, 2015 yılında 70 bin kişi başvurdu.

Bu durumda 700 bin işsiz üniversite mezunu dikkate alındığında, yüzde 10’unun EY Türkiye’nin kapısını çaldığını söyleyebiliriz.

[ad name="Google Adsense"]

Gençler neden EY Türkiye’de çalışmak istiyorlar?

EY Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca şu yanıtı veriyor:

“EY’de 1300 kişi çalışıyor. Son 5 yılda çalışanlarımıza, 8 milyonu ofis düzenlemesi olmak üzere, toplam 15 milyon dolar yatırım yaptık. Şirket içi eğitime yılda 2.5 milyon dolar harcıyoruz. Kariyer yolunu açıyoruz. Son 5 yıl içinde ortak sayımızı yüzde 20 oranında artırarak 43’e çıkardık.”

EY Türkiye’de zaman, kadın çalışanlardan yana ilerliyor. Kadın çalışan oranı son 7 yılda yüzde 38’den 43’e çıkmış.

Küresel çapta başlattığı “EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı”nı, 2016 Mart ayı itibarıyla Türkiye’de uygulayacak.

Her yıl işlerini büyütme hedefi olan 12 kadın girişimciye rehberlik (gönüllü mentorlar eşliğinde) yapacak.

Programa; Türkiye’de en az 3 yıldır faaliyette bulunan, son 2 yılda 1 milyon TL’nin üzerinde ciro elde etmiş bir şirkette en az yüzde 25 hissedar olan ve yönetimde karar verici konumda yer alan kadın girişimciler başvurabiliyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 2015 Küresel Cinsiyet Farkı Raporu’na göre, kadınların kamusal ve kurumsal alanlarda erkeklerle eşit temsil edilmesi için gereken süre son bir yılda 80’den 117 yıla çıktı.

Türkiye de aynı raporda 142 ülke arasında 125’inci sıraya geriledi.

Türkiye’de kadın girişimci sayısı ise 2004-2015 döneminde, yüzde 4.9’dan yüzde 8’e yükselerek 100 bin sınırına dayandı.

Neticede kadın girişimci sayısı yükselmiş olsa da, 1.5 milyon iş insanı arasında kadınların oranı yüzde 10’a bile erişmedi.

Tam da bu noktaya nişan alan EY Türkiye, başarılı bir üniversiteli kıza tam burs ve çalışma imkânı tanımak isterken hazin bir öyküyle karşılaşıyor.

Ege illerinden birinde, aranan özelliklere sahip üniversiteli bulunuyor. Ne var ki annesi “Kızımı İstanbul’a gönderemem” diye tutturunca, burs yolu tıkanıyor...

Kadının güçlenmesi için yalnızca ekonomik desteğin yeterli olmadığı ortada. Kadınların kendi kararlarını alma özgürlüğüne sahip olduğu, toplumsal iklimi sağlamak gerekiyor.

EY TÜRKİYE’NİN ÖNGÖRÜLERİ

Geçen yıl 2 bin müşteriyle yaptığı işten, 83 milyon ciro sağlamış. 2015-2016 mali yılının ilk yarısında yüzde 27 büyümüş. Yıllık danışmanlık ücretlerinin 40 bin dolar civarında olduğunu söyleyen Çamlıca’nın saptamaları şöyle:

Bilanço okumayı bilmiyorlar: Petrol ve emtia fiyatlarının düşmesi, yüksek kur ve faiz, belirsizlikler, şirketler üzerinde muazzam bir baskı yaratıyor. İş insanları bilanço okumayı bilmediklerinden, stok maliyetini hesaplayamıyorlar. 2015 BİST’in verisine göre 100 liralık kârın, 50 lirası finansmana gitti.

İran’da kazanan ülke Fransa: İran ile yapılan yatırım anlaşmalarının (Fransız şirketleri Peugeot-Citroen, Airbus, Total ve SNCF gibi) yüzde 80’i, EY Paris Ofisi’nde hazırlanıyor. Burada çalışanların yüzde 50’si Farsça biliyor. İran’a uygulanan ambargonun kalkmasıyla serbest kalan 100 milyar dolarlık kaynağın yüzde 50’si bağlandı. İran ile iş yapmak isteyen, İran’a Fransa üzerinden gitmeli.

Terör rutin hale geldi: Ankara’daki patlamadan sonra meydana gelen terör olayları yabancı yatırımcı için olağanlaştı. Yatırım kararları arasında terörün etkisi minimumdur. EY Türkiye, yıllık yüzde 20 büyüme hedefi koydu. 2015 yılında açıklanan yabancı yatırım tutarı 10.7 milyar dolardı, bunun yüzde 50’si bizim üzerimizden yapıldı. 2016 yılında da aynı rakama erişilir.

[ad name="HTML"]

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.