Öğrenci Kariyeri Banner

24 Saatin Ne Kadarında Sen Varsın?

24 Saatin Ne Kadarında Sen Varsın?

Evde bulunduğumuz pandemi sürecinde aslında hayatlarımız ne kadar da monotonlaştı farkında mısınız? Uyanıyoruz, mecburi sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz ve geri kalan zamanımızda mutfakta, televizyon veya internet başında vakit öldürüyoruz ve tekrar uyuyoruz. Ertesi gün yine aynı döngüye tekrar başlıyoruz. “Vakit öldürmek” aslına bakılırsa üzerine düşününce ne kadar üzücü bir söylem.

Çalışanlar “home-office”, öğrenciler ise “home-school” moduna çoktan geçti bile. Her ne işi yapıyorsak olalım ya da herhangi bir işimiz olmasın biz her ne kadar görmezden gelsekte hepimizin üzerinde bir boşvermişlik var, kabul edelim. Tüm bunlara rağmen bu süreçte zamanı öldürmeyipte daha kaliteli zaman geçiriyor olanlarımız da vardır elbette.

Peki siz akıp giden bu süreçten sıkılmadınız mı? Zamanımızı nasıl daha kaliteli, daha verimli geçirebiliriz ve 24 saatin ne kadarını kendimiz için yararlı hale getirebiliriz?

Var olan, değerlendirebileceğimiz bu süreci değiştirebilmek için izlememiz gereken yollara bir göz atalım.

Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur

Her şeyin öncesinde sağlığın geldiğini biliyoruz. Zamanımızı planlamanın, yönetebilmenin ve daha verimli geçirebilmenin en önemli ve öncelikli detayı da her yönden sağlıklı bir birey olmak. Beslenme, uyku düzeni ve mental sağlık gibi vücudumuzun yapıtaşları olan ana ihtiyaçlara dikkat etmeliyiz. Vücut kimyamız dengede olsun ki herhangi bir zamanda yaptığımız herhangi bir eylemden tam bir verim alabilelim.

Dengemizi korumak ve daha sağlıklı bir beyin kimyası için öneriler:

  • Su tüketiminizi artırın ve doğru zamanlarda su içmeye özen gösterin
  • Glikoz tüketiminizi azaltın
  • Açlık hissiyatınızı sürekli aktif tutan, zeka geriliğine sebebiyet olan paketli gıdaları yavaş yavaş hayatınızdan çıkarın
  • Uykunuza, ne kadar uyuduğunuza önem verin. Sağlıklı bir birey olabilmek için en az 6 saat uyumaya özen gösterin
  • Beslenme, uykuya ek olarak bunları spor ve egzersizlerle destekleyin

Mental sağlığımız da beslenme alışkınlıkları ve uyku düzenimiz kadar önemli. Davranışsal ve duyusal anlamda da iyi bir ruh hali içerisinde olmalıyız. Pozitif olana yönelerek, zorluklar karşısında çabuk pes etmeyip ve dolayısıyla mental olarak yorulmayıp, kendimizi iyi tanıyarak ve vücudumuzun verdiği reaksiyonları uygun bir şekilde çözümleyerek daha hafif ve sağlıklı bir ruh hali içerisinde olabiliriz.

Beslenme, uyku düzeni ve mental sağlık bu üçünde bir denge yakalayıp rutin haline getirdiğimizde verimlilik ve zaman yönetimi, uygulayacağınız birkaç detayla birlikte zaten size gelmiş olacak.

Zamanınızı Yönetebileceğinize İnanın

Her şeyin ama her şeyin öncesinde kendinize inanmak ilk kural olmalı. Eğer artık günlük yaşamınızda bazı şeylerin eskisinden daha farklı, daha düzenli ve daha planlı olmasını istiyorsanız buna net bir karar verip odaklanarak kendinize inanmalısınız. Yarının bugünden daha farklı olacağına, hayatınızı daha doğrusu zamanınızı istediğinizde kendi ellerinizle şekillendirip değiştirebileceğinize odaklanmalısınız ve buna göre hareket etmelisiniz.

“İnanmak, başarmanın yarısıdır.”

Bugüne kadar hepimiz bu cümleyi defalarca duyduk. Kendine inanmanın, başarının yarısı olduğu konusu tartışılır ama bir insanın kendine olan öz inancı en büyük motive kaynaklarından biri. İnandığın zaman mücadele de edersin.

Zamanınızı Planlayın

“Ben planlardan hoşlanan birisi değilim, spontane yaşamayı seviyorum.”

Çoğumuz bu cümleyi çevremizden duyduk hatta belki kendimiz bile söyledik fakat en sonunda öyle bir noktaya geldik ki yapılacaklar birikti, bazı önemli sorumluluklarımızı unuttuk veya aksattık. Bunları yaşamamak için kısa vadede planlar yapabiliriz örneğin bir günümüzü saatli bir şekilde planlayıp liste haline getirmek. Gün planı yaptığınız takdirde o gün yapmanız gereken en ufak bir detay bile bir zaman diliminin içerisine hapsolmuş oluyor ve sorumluluklarınızdan kaçamıyorsunuz. Bu size ilk zamanlarda sıkıcı gelebilir fakat gün sonunda listedeki yapılacaklarınızın hepsinin karşısında bir tik olduğunu düşünün her şeyden de öte gününüzü dolu dolu geçirmiş, o günden tam olarak bir verim almış olacaksınız hatta belki gün içerisinde listede sorumluluklarınızdan ziyade size kalan zamanlar daha fazla olacak.

Zamanınızı Daha Verimli Geçirebileceğiniz Taktikler Deneyin

  • Mutlaka bir zamanlayıcınız olsun. Hangi işe ne kadar süre harcadığınızı bilin.
  • 25 dakika çalışma, 5 dakika mola olacak şekilde 30 dakikalık periyotlar halinde işlerinizi düzenleyebilirsiniz. (Pomodoro Tekniği) Tabi ki bu tekniği kendinize göre birçok stile uyarlayabilirsiniz.
  • Bir A4’ ü kutucuklara bölüp önem sırasına göre sorumluluklarınızı sıralayabilirsiniz. İşlerinizi öncelik sırasına koyduğunuzda son güne bırakma durumu veya unutmuş olma olasılığınız ortadan kalkmış olacak.
  • Yapacaklarınız yazılı olarak gözünüzün önünde olsun. Bunun için ister bir ajanda tutun ister telefonunuza not alın ama mutlaka yazılı olarak sorumluluklarınızı görmüş olun.
  • Ben bunları yapmaya üşendim diyorsanız da bu planları sizin yerinize yapacak çeşitli alternatif yollar var.
    • Telefonlardaki kişisel asistanlar
    • Verimlilik aplikasyonları

Özgün İçerik


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.