Öğrenci Kariyeri Banner

21. Yüzyılda Mutlaka Tanımanız Gereken Şirket

21. Yüzyılda Mutlaka Tanımanız Gereken Şirket
Robotların insanlaştığı ve dünyayı işgal ettiği senaryoları yıllardır filmlerde izledik. Kimisi abartı olduğunu düşündü kimisi ise bu konunun ciddiye alınması gerektiği aksi takdirde büyük problemler yaşanacağını çeşitli komplo teorileriyle açıklamaya çalıştı. Neler yaşandı da Asimo gibi sevimli bir robotun merdivenden düşmesine gülerken şimdi onların düşman olabileceğini düşünmeye başladık?

asimoo

Gelin şimdilik bu tartışmaları bir kenara bırakıp robotların tarihine kısaca göz atalım :

  • 1920-1921: Çekoslovak Karel Capek’in yazdığı bir tiyatro oyununda ilk kez “robot” kelimesi kullanıldı.

  • 1927:  Fritz Lang‘in yönettiği 1927 tarihli Metropolis filminde, insan biçimli bir robot ilk kez göründü.

  • 1956: G. Devol ve Joseph F. Engelberger, “Uimation Inc.” adlı dünyanın ilk robot firmasını kurdular.

  • 1958: Satış amaçlı ilk ticari robot üretildi.

  • 1978: PUMA isimli robot üretildi ve pazarlanmaya başlandı.

  • 1992: Marc Raibert ve çalışma arkadaşları tarafından Boston Dynamics şirketi kuruldu.

  • 2000: Honda yeni humanoid robotu Asimo’yu dünyaya tanıttı.

  • 2016: Boston Dynamics, iki ayak üzerinde yürüyen dünyanın en gelişmiş engebeli arazi ve iş robotlarından Atlas‘ı tanıttı.

  • 2016: Hanson Robotics tarafından Sophia adlı robot tanıtıldı.


 

Dostluk ve Düşmanlık Arasındaki İnce Çizgi

Yaklaşık bir asırdır bizlerle birlikte olan robot kavramı insanlık tarihinde büyük bir öneme sahiptir. Başlangıçta ilkel formda olan robotlar, insanların işlerini kolaylaştırma ve verimliliğini arttırma üzerine kullanıyordu. Fakat tamamen komutlarımızı yerine getiren insansı metal yığınları artık sandığınız kadar masum değil. Çevreye duyarlı, öğrenmeye açık ve her şeyden önemlisi artık bizim gibi hareket edebiliyorlar. 'Ee ne güzel işte çocukluğumuzda izlediğimiz Jetgiller çizgi filmindeki gibi her şeyimizi robotlar yapacak' diye düşünmeyin. En azından Boston Dynamics'i tanıyana kadar.

 

Boston Dynamics 

Boston Dynamics, Amerika’nın Massachusetts Eyaleti’nde bulunan mühendislik ve robotik üzerine çalışan bir şirkettir. Amerika’nın İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı tarafından mali açıdan desteklenen şirket,  1992 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nde profesör olan Marc Raibert tarafından kurulmuştur.

13 Aralık 2013 tarihinde Google tarafından satın alınan şirket, kuruluşundan itibaren doğada bulunan canlıları baz alarak çalışmalarına devam etmiştir. İnsan, köpek hatta ineğin fizyolojik yapısını baz alarak robotlar üzerinde ciddi ilerleme kaydetmiş ve bu çalışmalar başka araştırmalara da öncülük etmiştir. PETMAN isimli robot ve ardından gelen gelişmiş versiyonu Atlas, insan fizyolojisi temel alınarak yaratılmıştır. Şirketin ürettiği tek robot tipi iki ayaklı insan fizyolojisine benzer özellikte olan robotlar değildi elbet. BigDog ve LittleDog isimli robotlar isimlerinden de anlaşılacağı üzere köpek formuna yakın dört ayaklı robotlardır. Ordu için yük taşıma görevini üstlenen robotlarımız hemen hemen her arazide yürüyebiliyor. Bunların yanında pireden esinlenilerek yapılan minyatür casusluk robotu SandFlea(kum piresi) arazide yüksek mesafe dinlemeden her türlü engeli aşarak görevini yerine getirebiliyor. Robotlarmızdan kısaca bahsettiğimize göre gelin daha detaylı şekilde inceleyelim.

 

ATLAS

bdat

Atlas, 1.8 metre uzunluğunda, 150 kg ağırlığında 11 kilograma kadar yük taşıyabilen insansı robottur. Lazer Telemetreler ve stereo kameralar olmak üzere iki görüş sistemine sahip olan robot, baş bölümünde bulunan lazer telemetreler sayesinde etrafını 3D olarak algılayabilmektedir. Başta engebeli olmak üzere bir çok arazi tipinde rahatça hareket edebilen robotumuz insanları kendisine hayran bırakıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Atlas, saldırgan veya savaş amaçlı kullanılmak yerine acil durumlar için arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak için geliştirildi. Tahmin edebileceğiniz gibi yapılan bu açıklama başta komplo teorisyenleri olmak üzere bir çok insanı tatmin etmedi. Askeri alanda kullanılmasından korkulan Atlas, bilim kurgu filmlerinin robot ordularının temelini oluşturacak mı hep birlikte göreceğiz.

Atlas'ın yeteneklerini görmek için TIKLAYIN

 

BigDog ve LittleDog

boston dog

BigDog, 1 metre yüksekliğinde, 110 kilogram ağırlığında, 150 kilogram yük taşıyabilen dört ayaklı robottur. DARPA'nın zor arazi koşullarında askerlere eşlik edip askerlerin yüklerini taşıyan yardımcı düşüncesiyle üretildi. Saatte 6.4 km/s hızla koşup, 35 derecelik eğimi tırmanabilen robotumuz başta molozlu ve çamurlu arazi olmak üzere bir çok arazi tipinde hareket edebilmektedir. BigDog'un diğer yeteneklerine bakacak olursak; ayağa kalkabilir, oturabilir ve bir bacağını kaldırarak yürüyebilir. Yetenekli dostumuzun en büyük dezavantajı çok gürültülü çalışmasıydı. Bu da BigDog'un rafa kaldırılmasına sebep oldu.

BigDog'un arazi performansını izlemek için TIKLAYIN

 

SPOT

spot

Boston Dynamics'in en sevimli robotu olan Spot, kolu sayesinde bir insanın yapabileceği çoğu işi yapıyor. Yaklaşık 1 metre boyunda 30 kilogram ağırlında olan robot 14 kilogramlık ağırlık taşıyabiliyor. Tamamen elektrikle çalışan robot tek şarjla 90 dakika kullanılabiliyor. Bilim kurgu filmlerinin kötü robot köpeği olma adayı olan Spot, kapı açma yeteneği ile nam salmış durumda. Boston Dynamics'in söylediğine göre Spot, yaptıkları en sessiz robot ünvanına sahip.

Spot'un eğlenceli dans videosunu izlemek için TIKLAYIN

 

SandFlea

sand

Askeri, ajanlık ve casusluk faaliyetleri için geliştirilen SandFlea(kum piresi) 10 metre yüksekliğe kadar atlama yeteneğine sahiptir. Tek şarjla 25 sıçrama yapabilen robot, Afganistan'da duvarların üzerinden atlamak, etrafı ve evleri kontrol etmek amacıyla kullanılmıştır. Robotun en büyük dezavantajı sıçramadan önce bir süre sabit kalmasıydı. Tam bir gözetleme makinesi olan SandFlea, Boston Dynamics tarafından üretimden kaldırıldı.

SandFlea'nin nasıl çalıştığını izlemek için TIKLAYIN

 

Özgün İçerik: Mehmet Kocaoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.