Öğrenci Kariyeri Banner

21. Yüzyıl Ölümsüzlük Çabaları: Transhümanizm (H+)

21. Yüzyıl Ölümsüzlük Çabaları: Transhümanizm (H+)
Milenyum çağında, bilginin hızla yayıldığı bu dönemde insanlar daha uzun ve sağlıklı yaşamak için çalışmalarını sürdürmekte. Bu çalışmaların ötesinde bir düşünce akımı olan transhümanizm yatmaktadır. Yaşamı kaliteli hale getirip, bilgi ve teknoloji ile beraber insanın yaşamına adapte etmek bir transhümanizm düşüncesidir.

cyborg-bv_790x445

Transhümanizm, H+ şeklinde ifade edilmektedir. Max Moore bu görüşün ilk temsilcilerindendir. Alexander Chislenko, James Hughes gibi düşünürler de transhümanist olarak çalışmalar yapmışlardır. Transhümanistler, bilim ve teknoloji ile insanın evrimini insanın kendisiyle ele alınacağını savunur. İnsanın biyolojik yapısının üst sınırına ulaşmasını hedefler. Ütopik bir görüş olarak düşünülse de, 21. Yüzyıl ve gelecek yıllarda bu felsefi akımın en çok konuşulan konular içine dahil olması muhtemeldir.

Consciousness-kjhg_790x445

Yüzyıllar öncesindesimyacıların ölümsüz yaşamı bulma çabaları gibi bu harekette de yaşlanmayı ortadan kaldırıp; insanı, insan üstü özelliklerine sahip etmek yatmaktadır. Psikolojik, fiziksel ve fizyolojik olarak insanın en üst seviyesine ulaştırmak hedeftir. Bunun yanında olabilecek engelleri, sorunları önceden tespit edip sorunları kaldırmak da bu akımın temel amaçlarındandır.

kj_790x445

Transhümanizm bazı çevreler bakımından etik problemlere sebep olabileceği görüşü bulunmaktadır. Sonsuz yaşama sahip olan insanın transhümanizm ile insani değerlerinden ve kendinden uzaklaşabileceği ve asıl varlık sebebini kaybedeceğini savunurlar.

Günümüzde insan, teknolojinin hızına yetişememekte. Gerçekleşen eventlere ayak uydurmakta zorluklar yaşamakta. İnsanlığın geçmişten günümüze kadar ateşi, tekerleği icat etmesi ve bunun yüzyıllar sürmesi teknolojiye veya gelişime ayak uydurmakta zorlanması anlamına gelebilmektedir. Transhümanizm felsefesi ile insan, uzun ömründe bu gelişimlere ayak uydurup, çağı yakalayacaktır. Zeka, yaşam süresi veya sağlık yönünden olabilecek gelişmeler, insanı en üst seviyeye süper insan haline getirecektir. Bedenin teknoloji ile birleşmesini transhümanizm görüşü olmaktadır denilebilir. Yapay zeka, kök hücre çalışmaları, robotlar bu felsefi görüşe verilecek en iyi örneklerdir.

Özel İçerik: Sevil Gödek

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.