Öğrenci Kariyeri Banner

2019 Nobel Ödülü, Fizik Alanında Sahiplerini Buldu

2019 Nobel Ödülü, Fizik Alanında Sahiplerini Buldu
Nobel Komitesi'nin yaptığı açıklamada; James Peebles'ın 'fiziksel evrene dair teorik keşifleri' nedeniyle, Profesör Michel Mayor ile Profesör Didier Queloz'un ise 'ötegezegenler keşfi' nedeniyle ödüle layık görüldüğü açıklandı.

Profesör Michel Mayor ve Profesör Didier Queloz, güneş sistemi dışında bulunan bir gezegenin, güneşe benzer bir yıldızın yörüngesine girmesine ilişkin keşifleri nedeniyle ödül aldı.

Ekran Alıntısı

Nobel Akademisi'nin yaptığı açıklamaya göre ödül sahipleri seçilirken insanlığın uzayla ilişkisine katkıları dikkate alınmış.

8

James Peebles,  uzun bir süre çalışarak geliştirdiği teorik yaklaşımı evrenin tarihine ilişkin yaklaşımımızı şekillendirdi. James Peebles'in çalışmaları Büyük Patlamadan günümüze kadar uzanan evrenimizin tarihi oluşturmamızı sağladı

6

Didier Queloz ve Michel Mayor,  1995 yılında Güneş Sistemi dışında bir gezegenin keşfini gerçekleştirdiler.  Güneş Sistemi dışındaki bu gezegen tıpkı Dünya gibi Güneş'e benzer bir yıldızın etrafında yörüngeye oturmuştu. Dünya'ya yaklaşık 51 ışıkyılı uzaklıkta bulunan o yıldıza "51 Pegasi" adı verildi. Samanyolu Galaksisi'nin keşfine katkıda bulundular.

.

Yapılan açıklamada "Bu sene Fizik Ödülleri, evrenin yapısı ve tarihi hakkındaki yeni anlayışı ve Güneş Sistemimiz dışında Güneş-tipi bir yıldızın yörüngesinde dolanan bir farklı gezegene dair ilk keşfi ödüllendiriyor. Bu keşifler dünyaya dair bakış açımızı tamamen değiştirdi" diye belirtildi.

ş

Özel İçerik : Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazarlarından Gamze Ebru Altıkulaç tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.