Öğrenci Kariyeri Banner

2019 Nobel Kimya Ödülünün Sahibi Belli Oldu: Lityum-İyon Pilleri

2019 Nobel Kimya Ödülünün Sahibi Belli Oldu: Lityum-İyon Pilleri
Kimyadaki 2019 yılı Nobel Ödülü, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino'ya lityum-iyon pillerini geliştirdikleri için verildi.

John B. Goodenough, bu yılki Kimya Ödülü'nü aldı ve 1922'de Almanya'nın Jena kentinde doğdu. Austin Texas Üniversitesi'nde Mühendislik alanında görev alıyor. Öte yandan 97 yaşındaki ABD'li profesör Goodenough, Nobel kazanan en yaşlı isim oldu.

6


M. Stanley Whittingham, 1941 yılında İngiltere'de doğdu. Binghamton Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi'nde Seçkin bir Profesör.
3


Akira Yoshino, 1948 yılında Japonya'nın Suita kentinde doğdu. Japonya, Tokyo, Asahi Kasei Corporation'da Onursal Araştırmacı, Japonya Nagoya, Meijo Üniversitesi'nde profesör.4


Lityum-iyon piller hayatımızda bir devrim yaratıyor ve cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlara ve elektrikli araçlara kadar her şeyde kullanılıyor. Çalışmaları boyunca, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino, kablosuz, fosilsiz bir toplumun temelini attılar.5


John Goodenough, lityum pilin potansiyelini iki katına çıkardı ve çok daha güçlü ve kullanışlı bir pil için doğru koşulları yarattı.2222 

Akira Yoshiro pilden saf lityum elde etmeyi başardı. Bu pili pratikte uygulanabilir hale getirdi.7Ekran AlıntısıGeçmişte Nobel Kimya Ödülleri



  • 2018 - Enzim alanındaki keşifleriyle Frances Arnold, George P Smith ve Gregory kazanmıştı.

  • 2017 - Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson biyolojik molekül görüntülemelerini geliştirmeleriyle ödülü kazandı.

  • 2016 - Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart ve Bernard Feringa moleküler ölçekte makineler yapmalaryıla kazandı.

  • 2015 - Tomas Lindahl , Paul Modrich ve Aziz Sancar DNA tamiri alanındaki araştırmalarıyla ödüle layık görüldü.

  • 2014 - Eric Betzig, Stefan Hell ve William Moerner optik mikroskopların çözünürlüklerini geliştirmeleriyle kazandı.

  • 2013 - Michael Levitt, Martin Karplus ve Arieh Warshel kimyasal süreçlerin bilgisayar simülasyonlarıyla ödülü kazandı.


Özel İçerik : Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazarlarından Gamze Ebru Altıkulaç tarafından oluşturulmuştur.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.