Öğrenci Kariyeri Banner

2. Dünya Savaşı'nın Kilit Noktası (ENİGMA)

2. Dünya Savaşı'nın Kilit Noktası (ENİGMA)
Enigma-plugboard

Enigma; gizem veya bulmaca anlamına gelen Yunanca bir sözcüktür. Enigma Makinesi ise II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sı tarafından mesajları şifrelemek ve çözmek için kullanılan bir şifre makinesidir. Rotor makineleri ailesi ile ilişkili bir Elektro-Mekanik aygıttır ve birçok değişik türü vardır.

Enigma Makinesi taşınabilir dönen şifreleyici kısma sahip bir makinesidir. Talimatlara göre işletilen sistemle şifrenin kırılması minimum düzeye inmektedir. Ancak Alman şifreciler, enigma şifrelerini kırmayı başarmışlardır.

[ad name="Google Adsense"]

1920 yılların başında kullanılmaya başlanan enigma makinesi birçok ülkede ordu ve devlet kurumları için özel üretildi. En ünlüsü II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya'sı tarafından kullanılan Wehrmacht Enigma’dır. II. Dünya Savaşı’nın kazanılmasında Wehrmacht Enigma makinesinin kod sisteminin çözülmesinin büyük yardımı olmuştur. Bazı tarihçiler bu kod sisteminin deşifre edilmesi sayesinde savaşın bir yıl daha önce bittiğini ileri sürerler.

Enigma şifresinin zayıf yanları olmakla birlikte, operatör hataları, prosedür açıkları ve nadir olarak ele geçen kod kitapları sayesinde çözümlenebilir.

II. Dünya Savaşı sırasında şifre çözücüler bilim adamları, matematikçi ve mühendislerden oluşmaktaydı. Hatta bunlardan bazıları daha sonra Bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Matthison Turing ve dünyanın ilk dijital ve programlanabilir bilgisayarı olan Colossus’u yapan Thomas Harold Flowers’dır. Colossus bilgisayarı II. Dünya Savaşı sırasında Alman Lorenz SZ40/42 şifre sisteminin çözülmesinde olasılık hesaplayıcı olarak kullanılmıştır.

Bombe_3

Özellikler II. Dünya Savaşından sonra şifre sistemleri, bunların çözülmesinde kullanılan algoritmalar, buluşlar, şifre çözücü makineler bilgisayar sisteminin doğmasına neden olmuştur.

Bu sürecin işlendiği The Imitation Game filmini de izlemenizi tavsiye ederiz.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.