Öğrenci Kariyeri Banner

17 Doktorun Teşhis Edemediği Hastalığı ChatGPT Çözdü!

17 Doktorun Teşhis Edemediği Hastalığı ChatGPT Çözdü!

ABD'de üç yıl boyunca 17 doktora görünen Alex isimli çocuğun hastalığını ChatGPT tespit etti.

Henüz 4 yaşındayken kronik ağrıları ortaya çıkan çocuk, her gün ağrı kesici ilaç kullanmak zorunda kalıyordu. Ağrısının başlamasından kısa süre sonra Alex'in kişiliği de değişmeye başladı. Karamsar ve sürekli yorgun olan çocuk, yürürken sol ayağını sürüklüyordu.

Diş Rahatsızlığından Şüphelendiler

Annesi, Alex'in "öfke nöbeti geçiren çılgın bir insana" dönüştüğünü ve bulduğu nesneleri çiğnediğini söyledi. Alex'in annesi Courtney ilk başta bunun bir diş sorunu olabileceğini düşündü ve onu dişçiye götürdü.

Doktor, Alex'in dişlerini gıcırdatıyor olabileceğinden şüphelendi ve geceleri daha iyi nefes almasını sağlamak için çocuğun ağzına dişlik yerleştirildi.

Courtney, ilerleyen süreçte Alex'in vücudunun büyümediğini fark ettiğinde de onu bir çocuk doktoruna götürdü. Doktor, Kovid pandemisinin Alex'in gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Sonraki yıllarda Alex birçok doktor tarafından muayene edildi ama tüm sorunlarının kaynağı olan rahatsızlığı bir türlü tespit edilemedi. Üç yıllık arayışın ardından Courtney, Alex'in durumunu yapay zeka sohbet botu ChatGPT'ye sormaya karar verdi. 

Hastalığını ChatGPT Tespit Etti

Courtney, Alex'in test sonuçlarını inceledi ve bunları ChatGPT'ye yazarak oğlunun rahatsızlığının ne olduğunu sordu. ChatGPT, gergin omurilik sendromu olabileceği yanıtını verdi. Ortopedik ve nörolojik sorunlara neden olan gergin omurilik sendromu, doğumda ya da sonrasında oluşan omurga normalliklerini içeriyor.

Omuriliğin hareketlerini kısıtlayan bu rahatsızlık, sinir dokularına doğru kan akışının yavaşlamasına yol açıyor ve sinirlerin işlevlerini bozuyor. Sonunda Alex'te bu sendromun en hafif şekli olan "spina bifida occulta" rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı. Diğer bir deyişle Alex'in omurgasında küçük bir boşluk vardı ama sinir hasarı olmamıştı.

Burada kusurlar daha ufak olduğu için sendromun bu versiyonunda teşhis edilmesi oldukça zor oluyor. Alex'in bu durumu yapay zeka programlarının doktorlara teşhiste önemli ölçüde yardımcı olabileceği düşüncesini güçlendiriyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.