Öğrenci Kariyeri Banner

168 Yıldır Öğrencileri İle Olan Filozof: Jeremy Bentham

168 Yıldır Öğrencileri İle Olan Filozof: Jeremy Bentham
Jeremy Bentham (1748-1832) faydacılık akımını savunan bir filozof ve politik aktivistti. İnanılmaz derecede zeki bir çocuktu. 3 yaşında Latince öğrenmeye başladı ve 12 yaşında Oxford Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başladı. Bentham aynı zamanda hayvan haklarının ve feminizmin ilk savunucularındandı.

images (38)_790x445

Ancak Bentham'ı zekası, felsefi ve politik duruşu ya da ileri görüşlü fikirlerinin kıldığından daha ilginç kılan bir özelliği daha var. Jeremy Bentham bugün hala Londra Üniversitesi Akademisi'nin koridorunda öğrencilerin arasinda oturuyor ve belirli toplantılara katılmaya devam ediyor.

Gençlik yıllarından itibaren, Bentham, ölümünden sonra bedenine ne olacağı üzerine düşündü. Kayıtlara göre daha 21 yaşında iken, Bentham, bedeninin ölümünden sonra incelenmesini şart koştu. Vasiyetinde bu isteğini şu şekilde yazdı:

8167595471_34fe68f557_790x445

"İskeletimi öyle bir biçimde birleştirecekler ki, bedenim, yaşamım süresince çoğunlukla benim tarafımdan kullanılmış olan koltuğun üzerine, derin düşünceler içerisindeymişimcesine ya da bir yazı yazıyorummuşçasına bir tavırla oturtulabilecek. Bedenim üzerine olan vasiyetimin vasim olacak kişiye iletilmesini istiyorum."

Ve Bentham'ım isteği üzerine kıyafetleri ve mumyalanmış başı ile donatıldı. Fakat ne yazık ki mumyalama süreci planlandığı şekilde gitmedi ve başı düşünülenden çok daha ürkütücü oldu. Bu durumda sergilenmesi uygun bulunmadığı için birkaç yıl içinde mumyalanan başın balmumundan bir kopyası yapıldı. Bu balmumu kopyada Bentham'ın gerçek saçı da kullanıldı. Sözü edilen beden, 1850 yılında Londra Üniversitesi Akademis tarafından alındı.

DLe2ycNWsAAYbe7_790x445

2013 yılında, Bentham'ın bedeni, yaşayan meslektaşları ile bir toplantıya katılabilmesi için tekerlekli sandalye ile toplantıya götürüldü. Yoklama kağıdında "mevcut fakat oy kullanmıyor" şeklinde geçti. Bugün kendi dolabında kilitli olarak oturmakta. Kilitli olması ise bedenini de içeren bazı öğrenci şakalarının bir sonucu.
images (36)_790x445

2002 yılına kadar mumyalanmış başı, kendi dolabında, yerde, ayaklarının arasında sergilenmekteydi. Bugün ise başı üniversitenin depolarının birinde güvenli bir şekilde muhafaza ediliyor.

Özgün Çeviri: Begümhan İdikut Şimşir

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.