Öğrenci Kariyeri Banner

12 Yıldız Projesi İle Sosyal Girişimci Çırakları Aranıyor!

12 Yıldız Projesi İle Sosyal Girişimci Çırakları Aranıyor!
12yildiz

Proje Web Sitesinde Yer Alan Duyuru Şu Şekilde;

#2014Yildizlari için Başvurular Başladı!

>BAŞVURU FORMUNU DOLDUR<

Bir yıl önce başladık, içinde olan bizler için sanki on yıldır var gibi. Şu yazı ile ilk duyuruyu kaleme alan ustamız Ömer Ekinci, bilmeden uzun bir yolculuk başlatmıştı.

Tam bir yıl geçti üzerinden, ilk yılın 12 Yıldız’ı bayrak değişimine hazırlanıyor. Yerlerine gelecek yepyeni yıldızlara, 2014 yılını teslim edecekler.

 

12 Yıldız Nedir?


 

12 Yıldız, kültürümüzde bin yıla yakın bir geçmişi olan “Usta-Çırak” ilişkisi ile, seçilmiş 12 gence yönelik bir yıllık bir gelişim süreci oluşturarak onları her yönden güçlendirmeyi hedefleyen bir sosyal yaklaşımdır. Bu sürecin sonunda bu 12 genci; sosyal yönü güçlü genç liderler haline getirerek onların da kendi çıraklarını yetiştirmeyi hedefleyen genç ustalara dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

12 Yıldız bir hedeftir. “Gençler yarınımızdır” basmakalıp yargısını değiştirmek, yerine “Gençler bugünümüzdür ve birbirinden sorumludur” algısına sahip gençleri yetiştirmek üstüne bir hedef…

Sadece kendisinden sorumlu olmayan, yaşadığı ülkenin ve dünyanın farkında olan, eleştirebilen ama şikayet üretmeyen, değiştirmeyi ve daha iyisini yapmayı hedefleyen ve dahası “yapan” gençlerin dünyaya nasıl artı değer üretebileceğini, dünyayı nasıl daha yaşanılabilir, daha güzel bir yer yapabileceğini göstermek istiyoruz.


 12 Yıldız 2013’de neler yaptı?


2013 yılı, 12 Yıldız’ın ilk yılıydı, bir bebeğin ellerinin yardımıyla ilk yürüyüşü, zayıf bir meyve fidanının verdiği ilk meyve gibi. Her biri farklı kültürlerden, dünya görüşlerinden, hayat tecrübelerinden gelen 12 genç ile önce bir aile olmayı, sonra anlaşmazlıklarda uzlaşmayı, sonra beraber öğrenmeyi ve beraber hayal etmeyi, en son olarak da birlikte üretmeyi, proje yapmayı öğrendik.

 Kısaca sıralamak gerekirse;


- Kendi alanının uzmanı isimlerin deneyimlerini özel söyleşilerde dinledik. A. Selim Tuncer, Güven Borça, Mehmet Gündem, Mehmet Söylemez, Timur Tiryaki, Nasuh Mahruki gibi isimlerle onların deneyimlerini dinlediğimiz sohbetlerimiz oldu.  Kendilerine tekrar tekrar teşekkürler.

- Eğitim ve seminerlere, 12 Yıldız olarak özel davetiyeler aldık ve bu etkinliklere katılarak deneyimimizi arttırdık.

- Ülkede ve dünyada yaşanan sosyal olaylarda “İstişare” mekanizmamızı kullandık,  çözüm önerileri geliştirdik ve paylaştık.

- Anadolujet ile farklı şehirlere giderek “Türkiye Uçuyor” projesine katıldık. Türkiye gençlerle nasıl uçar? Sorusuna cevap aramak ve Anadoludaki genç arkadaşlarımıza umut aşılamak için Anadolu’ya gittik.

- Bize ulaşan, soruları ve sorunları olan tüm genç arkadaşlarımıza birebir koçluk yaptık.

- #Ezberbozanlar projesini başlattık. İlham veren hikayeleri olan kişileri sahneye çıkardık ve internetten canlı yayınlanan #Ezberbozanlar konferansı ile sadece Türkiye’de değil, tüm Balkanlarda ve bazı Avrupa ülkelerinde salonları dolduran gençlere İstanbul’dan umut götürdük. İlk #Ezberbozanlar da Dr. Ahmet Paksoy, Ramazan Bingöl, Fatmanur Erdoğan ve Emrah Altuntecim’i konuk ettik.

- 5 üniversitede Üniversite Liderlerimizi belirledik, önümüzdeki yıl daha fazla üniversiteye ulaşacağız.

- 3 şehirde Şehir Liderlerimizi belirledik, önümüzdeki yıl daha fazla şehre ulaşacağız.

- 12 ülkede Ülke Liderlerimizi belirledik, Özellikle Kosova, Makedonya’da yapılanmamızı tamamlayıp İstanbul’daki etkinliklerimizin birebir modelini internetten canlı olarak bu 12 ülkede tamamladık.

- Marmara Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri Doç. Dr. Sinem Ergun ve Doç Dr. Müjdelen Erenler Yener, 12 Yıldız projesinin vakasını yazmaya başladı. Çalışma tamamlandığında 12 Yıldız dünya akademi camiası için yeni bir yönetim modeli olarak sunulacak.


12 Yıldız 2013’de neleri yapamadı?


 

Her zaman her şey istediğimiz gibi gitmedi. Örneğin, her yıldıza başlangıçta bir bireysel sosyal proje şartı koşmuştuk. 12 Yıldız 12 Proje hedefimizi tutturamadık. Kollektif (ekip işi) projelerimizi gerçekleştirdik ancak bireysel projelerimizi gerçekleştiremedik. Yani “proje nasıl yapılmaz”ı bu yıl öğrenmiş olduk.

 

12 Yıldız 2014’de neler yapacak?

2014 yılında, 2013’den farklı olarak tek bir ustamız olmayacak. 2013 yıldızları arasından Ustamız Ömer Ekinci tarafından seçilecek bazı yıldızlarımız 2014 yılında “Kalfa” olarak yeni “çıraklarımıza” destek olacak. Hem projelere, hem yeni yıldızların gelişim sürecine katkıda bulunacak.

12 Yıldız 2014’e kimler başvurmalı? (Başvuru Şartları)

-        İstanbul’da ikamet eden;

-        Sosyal yönü kuvvetli, sadece kendisi için yaşamayan

-        Hata yapmaktan da denemekten de korkmayan

-        Seçilmiş insan olmasa bile seçilmiş insan gibi davranmamak için hiçbi sebebi olmayan

-        Bu ülkeden, bu dünyadan aldıklarını, fazlasıyla bu ülkeye, bu dünyaya ve kendinden sonrakilere bırakmayı amaçlayan

-        Vaktini, aklını mümkün olduğunca ayırabilecek

-        Ekip ruhunun, takım oyununun öneminin farkında olan,

-        Bu yıl içinde askerlik gibi, evlilik gibi, uzun süreli seyahat gibi, aşırı ders/iş yoğunluğu gibi planları olmayan

-        Medeni durumu, inancı, kökeni, eğitim durumu ne olursa olsun “genç” olan, “genç” hisseden. (Evet, yaş sınırı da yok)

tüm yüreklileri 12 Yıldız 2014 başvurularına bekliyoruz. Aklınıza takılabilecek bazı sorulara cevaplar ise şöyle;

-        12 Yıldız’a katılmak için herhangi bir ücret vs. ödeniyor mu?

 

  • 12 Yıldız bir gönüllü teşekkül, yıldızlarından tek bir kuruş ücret almadığı gibi, yapılan projelerde yıldızlarına bir nakdi kazanç da sağlamıyor.


-        Bu projeyi kimler, hangi dernekler, hangi vakıflar, hangi görüşten insanlar destekliyor?

  • Bu proje genç bir iş adamı ve sosyal girişimci Ömer Ekinci’nin kişisel sosyal çıraklık projesidir, gizli ya da açıktan hiçbir dernek, vakıf, parti ya da düşünce şekline bağlı bir proje değildir.


-        Yıldız seçilen gençlerin ne kadar zaman ayırması gerekecek?

 

  • 12 Yıldız, haftada en fazla bir kez bir araya gelmeyi gerekli kılan bir organizasyon. Zaman zaman o toplantıyı bile evlerimizden “Google Hangout” servisi üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. Ama haftada en fazla “bir” gününüzü, haftaiçi ise akşam, haftasonu ise tam gün şeklinde talep talep edebileceğimizi bilmenizi isteriz.

  • İstanbul dışında yaşıyorum ve bu projede yer almak istiyorum. Neden İstanbul şartı var?


 

  • 12 Yıldız gibi, 12 gencin bir arada büyük bir sinerji doğurduğu bir proje için bu gençlerin aynı şehirde olmasının büyük yararı var. Ama bu, İstanbul dışında olmanızın bu projeden tamamen uzak olmanı demek olduğu anlamına gelmiyor. Bulunduğunuz şehrinŞehir Yıldızları ya da bulunduğunuz üniversitenin Üniversite Yıldızlarına başvurabilirsiniz. Bu pozisyonlar dışında aklınızda bir fikir varsa, bunu lütfen bizimle paylaşın.



-        Başvuru takvimi nedir? Ne zamana kadar başvurabiliriz, ne zaman açıklanacak?

 

  • Başvurular 30 Aralık 2013 günü sabah 10.00 da başlıyor. 22 Ocak 2014 Çarşamba günü saat 20.00 ye kadar sürecek. 25 Ocak 2014 Cumartesi günü yapılacak etkinlikle de hem #Ezberbozanlar etkinliğini gerçekleştireceğiz, hem de 2014 Yıldızlarının açıklanacağı, 2013 Yıldızlarının da görevlerini 2014 yıldızlarına devredeceği bir organizasyonu düzenleyeceğiz. Etkinliğin yeri ve detayları daha sonra açıklayacağız.


 

“Dünya yaşamak için tehlikeli bir yer; ama kötülük yapanlar yüzünden değil, durup seyreden ve onlara ses çıkarmayanlar yüzünden.” Einstein


 

Başvurularınızla ilgili tüm sorularınız için 12yildiz.ekip@gmail.com adresine eposta gönderebilirsiniz. Ayrıca facebook.com/12yildiz ve twitter.com/12yildizorg adreslerinden sosyal ağlarımıza ulaşabilirsiniz.


 

>BAŞVURU FORMUNU DOLDUR<


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.